“Μιλήστε” είναι το μήνυμα που έστειλαν οι 270 μαθητές που συμμετείχαν στο μαθητικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων το τελευταίο διήμερο.
Το συνέδριο είχε θέμα “φύλακας του αδελφού μου” και αφορούσε στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Οι μαθητές με καίριες επισημάνσεις, παραδείγματα και αναφορές μίλησαν μέσα από τις εργασίες τους για το φαινόμενο που αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά και να προληφθεί.
Με αξιοσημείωτη ωριμότητα μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Νομού Καρδίτσας και της επαρχίας Φαρσάλων προσέγγισαν το θέμα σε όλες τις παραμέτρους του και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Σε αυτό που όλοι συμφώνησαν είναι στην ανάγκη η κοινωνία να μην παραμένει σιωπηλή μάρτυρας τέτοιων φαινομένων αλλά να τα βγάζει στο…φως, να τα καταγγέλλει και να ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων φέρονται με βία.
Το συνέδριο διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Την “Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» σχεδίασε η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων και η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Κυρίαρχος σκοπός της «Πρωτοβουλίας» είναι η πρόληψη, ο οποίος βασίζεται στην πεποίθησή ότι η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη στήριξη των ανθρωπίνων σχέσεων στην οικογένεια, με την προσπάθεια αλλαγής των στερεοτυπικών αντιλήψεων, με την αγωγή των φύλων, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επικέντρωση στη μηδενική ανοχή της βίας.
Το συνέδριο άρχισε τη Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας και τις εργασίες του παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το σθένος, την ωριμότητα και τη σοβαρότητα που διέκρινε τις τοποθετήσεις των μαθητών και τους συνεχάρη για το ήθος τους αλλά και για το υψηλό επίπεδο του λόγου τους.