Την οριστικοποίηση ενός συμφώνου για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα, δρομολογούν η Ελλάδα και η Ινδία, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του που «βρίσκομαι εδώ για πρώτη φορά στην Ινδία κατά την επίσημη ιδιότητά μου ως πρωθυπουργού.
Πέρυσι είχα το προνόμιο να υποδεχθώ τον πρωθυπουργό Μόντι και έτσι ανταπέδωσα σήμερα αυτή την επίσκεψη».
«Με την Ινδία ενισχύουμε τις σχέσεις μας, καθώς η κοινή δήλωση που αναβάθμιζε τις σχέσεις μας στρατηγικά βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή».
Έκτοτε, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει σημειωθεί πρόοδος στην Άμυνα, την Ασφάλεια, την Γεωργία και άλλους τομείς».
Οι δύο χώρες «βρίσκονται πολύ κοντά με κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους λαούς. Μοιραζόμαστε ένας κοινό ήθος, και κυρίαρχα τη δέσμευσή μας στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σύντομα θα οριστικοποιηθεί το σύμφωνο για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα. Χάρη στον οικονομικό διάδρομο, που έχει διαμορφωθεί, το μέλλον είναι ακόμη λαμπρότερο. Για να επιτευχθούν, όμως, όλα αυτά πρέπει να επιτευχθεί Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και Σταθερότητα».
«Να μάθουμε από το οικονομικό θαύμα της πληροφορικής στην Ινδία»
«Βρισκόμαστε με μια μεγάλη αποστολή και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών μας θεσμών, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, τα logistics, η Ναυτιλία και θέλουμε να μάθουμε από το οικονομικό θαύμα, που σημειώνεται στην Ινδία, εκείνο της πληροφορικής».
«Ήδη έχουμε σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία και αντιστοίχως η Ινδία έχει αρχίσει ήδη να επενδύει στη χώρα, όπως στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη» τόνισε.
Αντίστοιχα, η Ελλάδα, όπως σημείωσε, πρόκειται να υποστηρίξει τη συμμετοχή της Ινδίας στο ΣΑ του ΟΗΕ.
«Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις, από τον πόλεμο σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή μέχρι και την επισιτιστική κρίση. Και η Ινδία συνιστά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή.
«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας και βεβαίως του χρόνου θα γιορτάσουμε μέσα από μία φιλόδοξη ατζέντα τα 75 χρόνια από την φιλία και συνεργασία των δύο χωρών» κατέληξε.
Μόντι: Μακρά ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων
Οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό «έχουν μια μακρά ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων».
Παράλληλα, ο κ. Μόντι, αναφερόμενος στις διεθνείς προκλήσεις τόνισε ότι «συμφωνήσαμε ότι οι διενέξεις θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου».
«Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Χάρη στη συνεργασία μας έχουμε δυναμώσει την ανατολική πλευρά της Μεσογείου, ενώ τόνισε πως «ο οικονομικός διάδρομος είναι σημαίνουσας σημασίας».
Πηγή: cnn.gr