Μόνιμο χαρακτήρα παίρνει το Μέτρο 23 για θεομηνίες με 270 εκατ. από την ΚΑΠ

Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να μπορούν να αξιοποιούν το 2% των κονδυλίων της ΚΑΠ για έκτακτες αποζημιώσεις αγροτών, θα υιοθετήσει τελικά η Κομισιόν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του τρέχοντος κανονισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για την μονιμοποίηση του «Μέτρου 23» δηλαδή μίας ειδικής Παρέμβασης που θα μπορεί να ενεργοποιείται για τις αποζημιώσεις με κοινοτικά κονδύλια, για φυσικές καταστροφές ή μειώσεις παραγωγής που δεν είναι σε θέση ο εκάστοτε Οργανισμός ασφάλισης (π.χ ΕΛΓΑ) να πληρώσει. Σημειώνεται πως το 2% των κονδυλίων της ΚΑΠ αντιστοιχεί για τη χώρα μας σε ποσό ίσο με 270 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς ο συνολικός φάκελος του Στρατηγικού Σχεδίου χρηματοδοτείται με 13,477 δισ. ευρώ.

Ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για την παρέμβαση αυτή, και είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί από πού θα μπορούν να διοχετευτούν τα κονδύλια. ∆ηλαδή, μόνο από το ΠΑΑ όπως γίνεται μέχρι σήμερα ή και με την αξιοποίηση από «ρέστα» των άμεσων ενισχύσεων.
Αναφορικά τώρα με το Μέτρο 23 που χρηματοδοτείται βάσει του παλαιότερου κανονισμού (ΚΑΠ 2014-2022) με 140 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα κύρια στοιχεία του Μέτρου 23

1) Μέγιστη ενίσχυση ανά δικαιούχο μπορεί να είναι με βάση τον κανονισμό τα 42.000 ευρώ
2) ∆εν θα χορηγηθεί στήριξη σε καλλιέργειες που έχουν λάβει ή προγραμματίζεται να λάβουν ενισχύσεις de minimis.
3) Η επιδότηση θα είναι ανά στρέμμα και όχι με κλάσεις στρεμμάτων.
4) Η αποζημίωση θα αφορά καλλιέργειες που είχαν ζημιά σε πάνω από 30% του παραγωγικού τους δυναμικού.

Tροποποίηση για καθεστώς μικρών

Έως 2.500 ευρώ επιδοτήσεις

Το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών στις άμεσες ενισχύσεις επίσης αναθεωρείται για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Συγκεκριμένα αυξάνεται το ποσό άμεσων ενισχύσεων από τα 1.250 ευρώ στα 2.500 ευρώ και μάλιστα σε αυτό το ποσό δεν θα προσμετρώνται τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes). Σημειώνεται πως το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών αφορά όσους λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ (θα αυξηθεί στα 2.500 ευρώ) και μπορούν να πληρώνονται χωρίς ελέγχους. Η Ελλάδα αν και την περασμένη περίοδο είχε ένα παρόμοιο καθεστώς (πάνω από 100.000 αγρότες είχαν ενταχθεί σε αυτό), στο τρέχον στρατηγικό σχέδιο δεν το προέβλεψε. Η παραπάνω τροποποίηση που ετοιμάζει
η Κομισιόν ίσως προσφέρει κάποιο επιπλέον κίνητρο προς υιοθέτηση, καθώς μειώνει σημαντικά το διοικητικό βάρος των ελέγχων, ειδικά εφόσον στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων λαμβάνουν κάτω από 2.500 ευρώ ετησίως, εξαιρουμένων των οικολογικών σχημάτων.