*Το 90% έχει προσαρμοστεί στη νέα νομοθεσία για την προέλευση του κρέατος

Στις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας που προβλέπουν την αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή, έχει προσαρμοστεί η συντριπτική πλειοψηφία των Καρδιτσιωτών κρεοπωλών. Ωστόσο περιμένουν διευκρινίσεις σε λειτουργικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου Νόμου.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία τροποποίησης των ταμειακών μηχανών στα νέα πρότυπα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνο Μπέσιο, το 90% των επαγγελματιών έχει διευθετήσει το θέμα. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ» ο κ. Μπέσιος, το ζήτημα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνέλευσης που είχε πραγματοποιηθεί στο Σωματείο τον περασμένο Απρίλιο.

Στο μεσοδιάστημα αυτό των δύο μηνών, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, οι κρεοπώλες έχουν διευθετήσει τα τεχνικά ζητήματα των ταμειακών τους μηχανών, ωστόσο ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί ορισμένες πτυχές (πχ στους ελέγχους) που αφορούν την υλοποίηση της νέας νομοθεσίας. Μέσα από την Ομοσπονδία, επισημαίνει στο «ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ», οι κρεοπώλες έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου ώστε να γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ελεγκτικές αρχές το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό το μέτρο.

Ταμειακές και νέος κανονισμός για την αναγραφή

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι οι ταμειακές μηχανές πρέπει να τροποποιηθούν έτσι ώστε σε κάθε απόδειξη να αναγράφεται ανά είδος που πωλείται:

  • το είδος κρέατος
  • η χώρα καταγωγής
  • το βάρος
  • η τιμή μονάδας
  • η αξία

Οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα έκδοσης μηνιαίας αναφοράς των πωληθέντων ειδών η οποία θα πρέπει να διατηρείται για 3 χρόνια από την ημερομηνία πώλησης.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τρία ή και περισσότερα υποκαταστήματα, εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά το μηνιαίο ισοζύγιο αγορών και πωλήσεων προϊόντων. Το ισοζύγιο συμπληρώνεται το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς και αναφέρεται στις αγορές/πωλήσεις των προϊόντων της κεντρικής αποθήκης της επιχείρησης.