Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Κέντρο Υγείας Παλαμά ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας Ν. Καρδίτσας (φωτο & βιντεο)

* Ζητούν παρεμβάσεις στο χώρο που στεγάζεται προσωρινά ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια * Ολοκληρώθηκε η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης, ωστόσο μπορεί να αξιοποιηθεί από την ΥΠΕ

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Παλαμά ζήτησαν σήμερα (2/11) από το χώρο του Ιατρείου Αλληλεγγύης Παλαμά οι εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Γιατρών και των εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας.

Παράλληλα, μέχρι την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας που επλήγη από την πλημμύρα, ζήτησαν να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στον προσωρινό χώρο που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και το απαιτούμενο προσωπικό.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Γιατρών και των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας παραχώρησαν συνέντευξη έξω από το Ιατρείο Αλληλεγγύης που έχει στηθεί στον Παλαμά.

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Έκτορας Γάζος σημείωσε ότι είναι ακόμη αμφίβολος ο χρονικός ορίζοντας αποκατάστασης του Κέντρου Υγείας. Την ίδια ωρα, στον προσωρινό χώρο στέγασης καταγράφονται βασικές ελλείψεις που δημιουργούν κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς, ενώ το προσωπικό είναι αποδυναμωμένο εξαιτίας μετακινήσεων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Ιατρείο Αλληλεγγύης
Αναφερόμενος στη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και της ΟΕΝΓΕ, ο κ. Γάζος σημείωσε ότι 50 γιατροί και νοσηλευτές απ’ όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Καρδίτσα) μπήκαν στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη του Ιατρείου, από το οποίο εξυπηρετήθηκαν 300 ασθενείς, ενώ έγιναν περίπου 1.000 επισκέψεις σε σπίτια.
Ο κ. Γάζος συνεχάρη τους υγειονομικούς – εργαζομένους του Κ.Υ. Παλαμά και του Νοσοκομείου που σήκωσαν το βάρος της περίθαλψης και της μεταστέγασης (δύο φορές μάλιστα), αλλά και σε όσους προσήλθαν να βοηθήσουν «αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ γνωρίζουν πότε και που να μετακινηθούν για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη χωρίς εντέλλεσθαι».

Αξιοποίηση
Ακόμη ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών ανακοίνωσε πως το Ιατρείο ολοκλήρωσε με επιτυχία τους σκοπούς του, την παροχή βοήθειας και τη διεκδίκηση, τονίζοντας ωστόσο ότι ο χώρος βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα (ηλεκτρολογική και υδραυλική σύνδεση, θέρμανση, καθαρισμός κλπ) γι’ αυτό και με ελάχιστο ξενοδοχειακό εξοπλισμό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για υγειονομικές παρεμβάσεις πρόληψης.
Κάλεσε τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να αξιοποιήσει το χώρο με δική της ευθύνη και μέριμνα:
– να γίνει περιοδικά χώρος λειτουργίας κλιμακίου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που δημιουργήθηκε για τις πλημμύρες
– να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των μαιών του Κέντρου Υγείας Παλαμά και για την παρακολούθηση του γυναικείου πληθυσμού
– να αποτελέσει χώρο ανίχνευσης της πανδημίας με ελέγχους covid -19

Προσλήψεις προσωπικού
Σε ότι αφορά την πανελλαδική κινητοποίηση, ο κ. Γάζος υπογράμμισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν τον διπλασιασμό του προσωπικού σε σχέση με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα με προκήρυξη και μονιμοποίηση συμβασιούχων, καθώς και επαναφορά όσων απολύθηκαν για εργολάβους. Αυτό σε ότι αφορά το Ν. Καρδίτσας σημαίνει 200 γιατρούς και άλλους τόσους νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Επίσης διεκδικούν διπλασιασμό των μισθών όλων των υγειονομικών.

Η επαναλειτουργία
Από την πλευρά της η Πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας κ. Πόπη Μπούτα, μίλησε για ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται με την τοποθέτηση των golden boys που θα βάζουν στο ζύγι του κόστους- οφέλους την υγεία του λαού.
Εξέφρασε το φόβο της ότι λόγω υγρασίας, μούχλας κλπ το Κέντρο Υγείας Παλαμά θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να επαναλειτουργήσει και σοβαρότερη αντιμετώπιση από την ΥΠΕ για να αποκατασταθεί πλήρως και με ασφάλεια. Για τους λόγους αυτούς, είπε, χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στον χώρο που στεγάζεται προσωρινά το Κέντρο Υγείας, με ευθύνη του Δήμου, της ΥΠΕ κι του Υπουργείου, καθώς και προσλήψεις προσωπικού.

Καθαρίστριες
Η κ. Μαρία Μίγγα εκπρόσωπος της επιτροπής καθαριστριών του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ανέφερε ότι περίπου 30 καθαρίστριες είναι απολυμένες από τις 30 Ιουνίου και κάνουν έναν διαρκή αγώνα για να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους και τώρα να επιστρέψουν πίσω. «Η περίπτωσή μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας. Σταματώντας τις συνεχόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων, εισχωρεί τον εργολάβο στο χώρο της υγείας» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «θέλουμε με νομοθετική ρύθμιση να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι συμβασιούχοι».