Να υψώσουμε μπόι, στο ύψος των Αγράφων!

Πάντως διανύουμε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους σε ότι αφορά τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας.

Η ακύρωση των σχεδίων για τα αιολικά πάρκα στην καρδιά των Αγράφων σε Νιάλα και Βοϊδολίβαδο (για τα οποία να θυμίσουμε είχαν βγει τα ΜΑΤ στο Δημαρχείο Καρδίτσας και διώκονται πολίτες), έφεραν χαμόγελα και αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των αγώνων.

Όμως οι σχεδιασμοί για αιολικά στην περιοχή των Αγράφων πληθαίνουν, την ώρα που στην Αργιθέα και συγκεκριμένα στον Τύμπανο μεγαλώνουν οι πληγές από την κατασκευή του μεγάλου υποσταθμού και τις εργασίες τοποθέτησης των βάσεων για τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες.

Οι σχεδιασμοί τοποθέτησης αιολικών έχουν βάλει στο… μάτι την Καράβα με την υψηλότερη κορυφή των Αγράφων και ακόμη χειρότερα την κορυφογραμμή της Καζάρμας, το φυσικό «τείχος» πάνω από το επιβλητικό τοπίο της Λίμνης Πλαστήρα. Η λίμνη και η Καζάρμα έχουν μοναδική φυσική, περιβαλλοντική και κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Αν το πυροφυλάκιο ύψους επτά μέτρων είναι ορατό, ας φανταστούμε τι έχει να γίνει με τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων (με την πτερωτή) στη συγκεκριμένη κορυφογραμμή.

Πως θα αλλοιώσουν το τοπίο και τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στα χωριά (Κερασιά, Κρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα, Νεοχώρι) τα οποία βρίσκονται μεταξύ λίμνης και κορυφογραμμής. Επιπλέον μην ξεχνάμε το νέο ενδιαφέρον για αιολικά στο «Καπροβούνι» και τον «Γιώτη» του πληγωμένου από τον «Ιανό» Ιτάμου.

Αυτό που φάνταζε ως κάτι… μακρινό, το βλέπουμε ήδη να συντελείται στον Τύμπανο. Ποιά θα είναι η συνέχεια; Στην Καζάρμα, στην Καράβα, στον Ίταμο; Ως τοπική κοινωνία καλούμαστε να σταθούμε στα πόδια μας και να υψώσουμε το μπόι μας στο ύψος των Αγράφων. Μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα να δείξουμε πως ούτε ως σκέψη δεν δεχόμαστε την αλλοίωση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, του ορεινού όγκου και των Αγράφων που οφείλουμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως μας τα κληροδότησαν οι πρόγονοί μας: απάτητα!
Κ.Π.