Oι βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου φαίνεται ότι συνέβαλαν μερικώς στον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα της λίμνης Σμοκόβου.
Στον ταμιευτήρα φαίνεται ότι υπήρξαν κάποιες εισροές και καλύφθηκαν με νερό σημεία τα οποία ήταν τελείως ξερά στις αρχές του φθινοπώρου. Ωστόσο η στάθμη των υδάτων παραμένει ταπεινωμένη, αφού το φθινόπωρο έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002 όταν ξεκίνησε να γεμίζει.
Νοέμβρη- Δεκέμβρη έπεσε το 40%
της βροχής όλου του χρόνου
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Σμόκοβο που καταγράφει ο Νέος Αγών, το Δεκέμβριο έπεσαν περί τα 120 χιλιοστά βροχής και τον Νοέμβριο 78,4 χιλιοστά. Ολόκληρο το 2024 έπεσαν 501 χιλιοστά. Ουσιαστικά σε δύο μήνες έπεσε το 40% της βροχής ολόκληρου έτους (πίνακας).
Δυσοίωνα τα δεδομένα
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα παραμένουν δυσοίωνα για να μπορέσει να εμπλουτιστεί φέτος η λίμνη Σμοκόβου με επαρκή ποσότητα νερού για να καλύψει το καλοκαίρι τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.
Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής είχε σημειώσει πως μόνο με… θαύμα μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μία χρονιά η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ταμιευτήρα της λίμνης Σμοκόβου. Στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε γίνει στο Δημαρχείο, είχε τονίσει ότι απαιτείται μια σοβαρή και συνετή διαχείριση σε βάθος χρόνου με διακοπή της παροχέτευσης αρδευτικού νερού ώστε να αναπληρωθεί το υδατικό απόθεμα της λίμνης.
Άλλαξε ο προγραμματισμός
Η εξέλιξη αυτή έθεσε σε διαφορετική βάση τον προγραμματισμό των αγροτών- αρδευτών για τη νέα αρδευτική περίοδο. Ήδη πολλοί αγρότες καταφεύγουν σε παλιές γεωτρήσεις, κάτι που εκτινάσσει όμως το κόστος των εαρινών καλλιεργειών, ενώ ακόμη περισσότεροι εγκαταλείπουν το βαμβάκι, το καλαμπόκι και άλλες δυναμικές καλλιέργειες και έχουν σπείρει χειμερινά σιτηρά. Πάντως η απώλεια για την τοπική οικονομία θα είναι μεγάλη αφού ο τζίρος και η πρόσοδος των σιτηρών είναι το ένα τρίτο περίπου ( ή και μικρότερη) σε σύγκριση με τις δυναμικές εαρινές καλλιέργειες.