Η συνεχιζόμενη αδράνεια του κράτους να αντικρίζει κατάματα τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανεπάρκεια νερού που φέρνει δυσοίωνα δεδομένα για την Θεσσαλία και τους ταμιευτήρες του Ν. Καρδίτσας, αποτέλεσαν ξανά το κεντρικό θέμα στην τοποθέτηση του Φάνη Γέμτου, Ομότιμου καθηγητή Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην τηλεοπτική εκπομπή «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» στην «Θεσσαλία Τηλεόραση».
Η έλλειψη του νερού έχει ηχήσει σήμα κινδύνου σε όλη την Θεσσαλία, καθώς προμηνύεται ένα δύσκολο καλοκαίρι για ολόκληρη την Περιφέρεια. Τα νεότερα δεδομένα από τις λίμνες του Νομού Καρδίτσας είναι αποθαρρυντικά για την καλλιεργητική περίοδο. Χαρακτηριστικά στη συζήτηση του κ. Γέμτου με τον Γιάννη Κολλάτο, εστιάσαμε στο γεγονός ότι η Λίμνη Πλαστήρα τη δεδομένη στιγμή έχει έλλειμμα 95 εκατ. κυβικών, ενώ διαθέσιμα είναι μόλις 40 εκατ. για άρδευση και ύδρευση. Ο χειμώνας δεν κύλησε όπως θα επιθυμούσε η τοπική κοινωνία για την αναπλήρωση των υδάτων, καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν λιγοστές και το χιόνι που θα λιώσει αργότερα θα κάνει ελάχιστη διαφορά.
Από την άλλη, ο ταμιευτήρας του Σμοκόβου βρίσκεται σε ακόμη πιο δεινή θέση, όπως σημείωσε πριν λίγες ημέρες και ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, στην «Θεσσαλία Τηλεόραση». Δίνοντας την υπάρχουσα εικόνα από τη λίμνη Σμοκόβου, ο κ. Κατσής επισήμανε ότι στις αρχές του χειμώνα βρισκόταν στα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα όταν το οικολογικό του όριο είναι τα 92 εκατ. και πλέον έχει φτάσει στα 87 εκατομμύρια κ.μ. Συνεπώς, δεν υπάρχει σταγόνα ούτε για άρδευση.
Αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ασχοληθεί σοβαρά με το νερό
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα», υποστήριξε ο κ. Γέμτος σχετικά με τη λειψυδρία και την απουσία σχετικής προσέγγισης στο θέμα από την κεντρική διακυβέρνηση. «Φοβάμαι ότι χρειαζόμαστε υψηλή παραγωγικότητα στη γεωργία, όπως και στη βιομηχανία. Εμείς εδώ διαθέτουμε τον ταμιευτήρα στη Μεσοχώρα και τον καμαρώνουμε τέσσερα χρόνια τώρα. Είμαστε ανίκανοι να λάβουμε μια πολιτική απόφαση, να δώσουμε τις αποζημιώσεις που χρειάζεται να ξεκινήσει το σύστημα. Όλη η Ευρώπη έχει καλύψει τις δυνατότητές της να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά έργα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποθήκες νερού και για περιόδους ξηρασίας. Οι γείτονες Τούρκοι έφτιαξαν μέσα σε 12 μήνες φράγμα και το έθεσαν σε λειτουργία», τόνισε με νόημα δίνοντας παραδείγματα από άλλες χώρες και την αντιμετώπιση του υδατικού ζητήματος που αφορά όλους ανεξαιρέτως.
«Το 2% στην ανάπτυξη δεν προέρχεται από την παραγωγή, αλλά από τον τουρισμό»
«Ας κατανοήσουμε ότι πρέπει να παράγουμε, για να το καταφέρουμε η Θεσσαλία χρειάζεται νερό. Θέμα εθνικής συνεννόησης, κάθε χώρα έχει τα πλεονεκτήματά της, με βουνά, πεδιάδες και θάλασσα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φράγματα στα βουνά για να αποθηκεύουμε νερό και να ποτίζουμε, να έχουμε υδροηλεκτρική ενέργεια. Είναι ντροπή όλη η ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ ή τα αιολικά πάρκα, να το πετάμε γιατί δεν έχουμε φροντίσει για ταμίευση», πρόσθεσε για το θέμα του υδατικού ελλείμματος.
«Γνωρίζουμε ότι το 2% στην ανάπτυξη δεν προέρχεται από την παραγωγή, αλλά από τον τουρισμό. Και από το Ταμείο Συνοχής, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 1% μετά βίας τα επόμενα χρόνια. Στο θέμα των υδροηλεκτρικών έργων, αντί να δούμε το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό μας, το οποίο καλύπτουμε μόλις το 35% στον τομέα αυτό.
Η χώρα έχει διαθέσει σε επιστήμονες τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων και Πλημμυρών. Ταυτόχρονα οι Ολλανδοί, μέσα από τις υποδείξεις τους στο Masterplan, μας αναφέρουν ότι χρειαζόμαστε περιφερειακά φράγματα. Αυτά θα μας έσωζαν από πλημμύρες και ξηρασίες. Και ότι αυτά τα έργα, σύμφωνα με τους Ολλανδούς, θα μας πρόσφεραν επάρκεια νερού και οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Γέμτος.
Θεσσαλία και «Γαλάζια Συμφωνία»
Επιπλέον, μέγιστο ζήτημα που θα απασχολήσει άμεσα τη Θεσσαλία είναι η «Γαλάζια Συμφωνία» της Ε.Ε. που αποτελεί μια ένα νέο σχέδιο που θα εφαρμοστεί από το 2027 – 2028 με τη νέα ΚΑΠ και αντικαθιστά το «Green Deal». Σύμφωνα με αυτή τη Συμφωνία η Περιφέρεια μπαίνει στο στόχαστρο. Βάσει αυτής αν δεν αποχαρακτηριστούν από το 2028 οι εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες στη Θεσσαλία, τότε δεν θα λαμβάνει επιδότηση. Και αφορά τις καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής. Τα χρονικά περιθώρια είναι έως τον Ιουνίου ώστε να γίνει ο αποχαρακτηρισμός. Γεγονός για το οποίο είναι άγνωστο αν είναι ενήμερη σωστά η τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο κ. Γέμτος είπε ότι η κοινωνία της Θεσσαλίας δεν ασχολείται σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα. «Εμείς ως αγρότες ποτέ δεν φροντίσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι οι επιδοτήσεις που παίρνουμε είναι πληρωμή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Ένα από τα θέματα είναι η οργανική ουσία του εδάφους. Αυξάνοντας την οργανική ουσία του εδάφους, έχουμε και πιο εύφορη γεωργία», είπε μεταξύ άλλων στο χρέος ενημέρωσης που έχουν οι αρμόδιοι προς τους Θεσσαλούς.