Ο δρόμος Προάστιο–Καρδιτσομαγούλα να αποτελέσει μία νέα ασφαλή και αναπτυξιακή πύλη εισόδου

Η ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 αποτελεί ένα έργο ιστορικής σημασίας για τη Θεσσαλία και ολόκληρη τη χώρα.

Ένας σύγχρονος οδικός άξονας, συνολικού μήκους περίπου 181 χιλιομέτρων, συνδέει πλέον τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό και δημιουργεί έναν νέο ασφαλή διάδρομο επικοινωνίας μεταξύ της νότιας και της βόρειας Ελλάδας. Για την Καρδίτσα και γενικότερα τη δυτική Θεσσαλία δημιουργούνται σημαντικές δυνατότητες στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.

Γράφει ο Χρυσοβαλάντης Λιάκος
Πρόεδρος Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας
και Πρόεδρος της Ένωσης Προέδρων Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων Ν. Καρδίτσας

Η ολοκλήρωση, όμως, ενός τόσο μεγάλου έργου πρέπει να αποτελέσει και την αφορμή για να εξετάσουμε πώς η τοπική κοινωνία θα αξιοποιήσει ουσιαστικά τα οφέλη του.

Μια νέα είσοδος στην πόλη
μέσω Καρδιτσομαγούλας

Ο ανισόπεδος κόμβος Προαστίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Καρδιτσομαγούλα και την πόλη της Καρδίτσας. Η οδική σύνδεση από το Προάστιο, μέσω Καρδιτσομαγούλας, μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να λειτουργήσει ως μία ακόμη οργανωμένη και ασφαλής είσοδος προς την πόλη.

Η κατασκευή και αναβάθμιση αυτού του δρόμου έπρεπε να έχει προχωρήσει παράλληλα με την κατασκευή του Ε65. Δεν είναι λογικό να ολοκληρώνεται ένας από τους σημαντικότερους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί επαρκώς οι απαραίτητες συνδέσεις του με τις κοντινές πόλεις και τις τοπικές κοινότητες.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν αφορά αποκλειστικά την Καρδιτσομαγούλα. Αφορά ολόκληρη την πόλη της Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή.

Μία νέα είσοδος από τη βόρεια πλευρά θα μπορούσε:

-να διευκολύνει την πρόσβαση από και προς τον κόμβο Προαστίου του Ε65,

– να αποσυμφορήσει τις υφιστάμενες εισόδους της Καρδίτσας,

– να κατανείμει καλύτερα την κυκλοφορία,

–να μειώσει τον χρόνο μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών,

-να προσφέρει ασφαλέστερη πρόσβαση προς την πόλη,

-να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της Καρδιτσομαγούλας και των γειτονικών περιοχών,όπως και της πόλης

Ένας δρόμος επιβαρυμένος
και πληγωμένος από τον Daniel

Η ανάγκη παρέμβασης είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ο υφιστάμενος δρόμος έχει υποστεί σοβαρές φθορές από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η καταστροφή δεν περιορίστηκε μόνο στο οδόστρωμα. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα επηρέασαν την υπόβαση του δρόμου, τα ερείσματα, την απορροή των ομβρίων και γενικότερα την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Οι κατά τόπους επισκευές δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση. Ο δρόμος πρέπει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από τον Daniel.

Απαιτείται τεχνική μελέτη, ώστε να εξεταστούν συνολικά:

– Η πλήρης αποκατάσταση και ενίσχυση του οδοστρώματος,

– η βελτίωση της χάραξης και η αναγκαία διαπλάτυνση,

– η κατασκευή σωστών αποστραγγιστικών έργων,ειδικά σε αυτό το κομμάτι στο παρακείμενο ποτάμι γίνεται η απορροή υδάτων μεγάλου ποσοστού της πόλης και της Καρδιτσομαγούλας

-η ενίσχυση των πρανών και των ερεισμάτων,

– ο επαρκής φωτισμός στα επικίνδυνα σημεία και στις εισόδους των οικισμών,

– Η κατασκευή ασφαλών κόμβων στις βασικές διασταυρώσεις.

-Μεγάλος φόρτος από Ι.Χ. και αγροτικά μηχανήματα

Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει πλέον ιδιαίτερα αυξημένη κυκλοφορία. Καθημερινά χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό επιβατικών αυτοκινήτων, επαγγελματικών οχημάτων, αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ.

Η ταυτόχρονη κίνηση Ι.Χ. και ογκωδών αγροτικών μηχανημάτων σε έναν δρόμο περιορισμένου πλάτους, με φθορές και ανεπαρκή ερείσματα,ελλειπή φωτισμό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για οδηγούς και αγρότες.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κατά τις περιόδους των αγροτικών εργασιών, όταν αυξάνονται σημαντικά οι μετακινήσεις τρακτέρ, μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς αγροτικών προϊόντων.

Επομένως, η αναβάθμιση του δρόμου δεν αποτελεί μόνο αναπτυξιακό αίτημα. Αποτελεί πρωτίστως ζήτημα οδικής ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Ο στόχος δεν πρέπει να περιοριστεί σε μία απλή ασφαλτόστρωση. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα μετατρέψει τον άξονα Προάστιο–Καρδιτσομαγούλα–Καρδίτσα σε μία σύγχρονη και λειτουργική οδική σύνδεση.ολες οι μεγάλες πόλεις που είναι δίπλα σε μεγάλο οδικό άξονα 2χουν τουλάχιστον δύο εισοδους

Η ολοκλήρωση του Ε65 μάς δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε:

-Την άμεση ένταξη του υφιστάμενου δρόμου σε πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.

-Την εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών και αποκατάστασης φυσικών

-Η ολοκλήρωση του Ε65 αλλάζει τον οδικό χάρτη της χώρας και δημιουργεί νέες προοπτικές για την περιοχή μας. Για να μετατραπούν, όμως, αυτές οι προοπτικές σε πραγματικό όφελος, απαιτούνται και οι κατάλληλες τοπικές υποδομές.

-Ο δρόμος Προάστιο–Καρδιτσομαγούλα–Καρδίτσα μπορεί να αποτελέσει μία νέα, ασφαλή και αναπτυξιακή πύλη εισόδου στην πόλη.