Ο Γ.Γ του ΥπΑΑΤ κρίνει απαράδεκτη τη νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τον Αχελώο

ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

* «Παράλογη, αβάσιμη και καταχρηστική, να αποφευχθεί η ανεπιστρεπτί καταστροφή ολόκληρης της Θεσσαλίας»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν, για έβδομη φορά μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια, τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Αιτωλοακαρνανία και επιμελητήρια ενάντια στην αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ με αφορμή το έργο της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαγιαννίδης αν και κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία απορρίπτει την προσφυγή, τονίζοντας τη σημασία να αποφευχθεί η ανεπιστρεπτί καταστροφή ολόκληρης της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αν και Αιτωλός απορρίπτω την προσφυγή ως παράλογη, αβάσιμη και καταχρηστική.

Το ΣτΕ με την 34/2014 Απόφασή του, είχε σταματήσει το έργο της εκτροπής Αχελώου που υλοποιούσε η ΕΥΔΕ ΟΣΥΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ/ ΓΓΔΕ, τεκμαίροντας βλάβη του περιβάλλοντος και μη τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ιδίως της Κοινοτικής Οδηγίας 200/60 για την διαχείριση των υδάτων στη βάση του νόμου «Σουφλιά» (Ν. 3481/2006) μη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ήδη είχαν εγκριθεί τον Ιούλιο 2013 από το Υ.ΠΕ.Κ.Α. και προ της Αποφάσεως του ΣτΕ οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των ποταμών (ΛΑΠ) με ετήσια μεταφορά στη Θεσσαλία έως 250 εκατ. κμ νερού όπως και οι υπό έγκριση τότε Διαχειριστικές μελέτες των Λ.Α.Π. Αχελώου.

Σήμερα 10/2024 ολοκληρώνεται η 2η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΩΝ 14 ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» και έχει ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο 2024 στο τμήμα που μας ενδιαφέρει άμεσα δηλαδή του ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ EL08) που έχει ανάδοχο την Κ/Ξ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΔΥΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Γ. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒ. ΜΗΧΑΝ. Α.Ε. – ENVECO Α.Ε. – ΕΜΒΗΣ Α.Ε.

Ευτυχώς το συγκεκριμένα σχέδιο έχει αλλάξει την μηδενική εκτροπή υδάτων προς τη Θεσσαλία της 1ης Αναθεώρησης (ΣΥΡΙΖΑ) και συνεπώς μπορεί να προχωρήσει το μοντέλο της «ηπίας εκτροπής», περίπου 250 εκατ. μ3 τον χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη / MASTER PLAN της Ολλανδικής εταιρείας HVA τονίζει ότι “η περιοχή της Θεσσαλίας αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα ετήσιο έλλειμμα ύδατος περίπου στα 500 εκατομμύρια m3 και αυτή η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπεται να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων”.

Η ευρεία χρήση υπόγειων υδάτων από τους αγρότες της Θεσσαλίας μέσω δεκάδων χιλιάδων γεωτρήσεων, με ή χωρίς άδεια, έχει οδηγήσει στην εξάντληση των επιπέδων του υπόγειου ύδατος με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις την εισροή θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφορέα. Καθώς τα υπόγεια ύδατα θα υφαλατώνονται, οι αγρότες δεν θα μπορούν πλέον να τα χρησιμοποιούν για άρδευση, και ο γεωργικός τομέας θα αντιμετωπίσει έναν πραγματικά τεράστιο κίνδυνο σοβαρής και μη αναστρέψιμης ζημιάς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε πολλές άλλες χώρες που υπεραντλούσαν νερό για άρδευση.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αναγκάζονται να αντλούν νερό από όλο και πιο μεγάλα βάθη προκειμένου να ποτίσουν τις χαμηλής αξίας και υψηλής απαίτησης σε νερό καλλιέργειές τους. Αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και έχει ημερομηνία λήξης.

Η μελετητική ομάδα της HVA επεσήμανε επίσης ότι η τιμολογιακή πολιτική του ρεύματος που είναι φθηνό ή μη τιμολογούμενο σωστά για τους αγρότες στη Θεσσαλία τους προτρέπει να συνεχίσουν να εξαντλούν τα υπόγεια ύδατα της περιοχής, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή τους.

Αν και υπερβολικό, αφού οι αγρότες και όλοι οι πολίτες διαμαρτύρονται για το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΌ ΚΌΣΤΟΣ

Επομένως, τα έργα του ΑΧΕΛΩΟΥ που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων που προορίζονται για άρδευση είναι απαραίτητα, και πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, ώστε να ανατραπεί η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση και να αποφευχθεί η ανεπιστρεπτί καταστροφή ολόκληρης της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ».