Σε οικονομικό αφανισμό οδηγούνται μια σειρά από αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η πλημμύρα στον κάμπο του Ν. Καρδίτσας βάζοντας σε μεγάλη δοκιμασία τις αντοχές ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Κύριο και σημαντικότερο βεβαίως είναι οι ανθρώπινες ζωές καθώς ο κάμπος μετατράπηκε σε «υγρό τάφο». Την ίδια ώρα ωστόσο τεράστιες είναι οι καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές, ιδίως στην περιοχή του Δήμου Παλαμά, η αποκατάσταση των οποίων δύσκολα θα καταστεί δυνατή. Όσες λέξεις και να γράψει κανείς, μόνο αν δει από κοντά την εικόνα μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και την κατάσταση που επικρατεί.
Στο σκέλος του πρωτογενούς τομέα, καταστράφηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της τρέχουσας και αποθηκευμένης αγροτικής παραγωγής στο Νομό, η συντριπτική πλειοψηφία του ζωικού κεφαλαίου στις μονάδες, ο επαγγελματικός εξοπλισμός και μαζί υποδομές. Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία των ειδικών σε ότι αφορά το σύνολο της Θεσσαλίας, μιλούν για καταστροφή της τάξεως του 25% της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, εκτός από την οργή και την αγανάκτηση, επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες η αίσθηση ότι δύσκολα θα μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι.
Για έναν μεγάλο αριθμό αγροτών, παλαιών και νεότερων, η παραμονή στον πρωτογενή τομέα τελούσε υπό σκέψη, αφού οικονομικά βάδιζαν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Οι επιπτώσεις όμως επεκτείνονται σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, από τη μεταποίηση μέχρι και την κατανάλωση. Η καταστροφή της παραγωγής θα στερήσει μεγάλες ποσότητες τροφίμων από την εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς και θα οδηγήσει σε έλλειψη προσφοράς. Κατ’ επέκταση σε αύξηση των τιμών για τον καταναλωτή που ήδη πασχίζει να τα φέρει πέρα στα βασικά εξαιτίας του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανυπολόγιστη και η οικονομική «αιμορραγία» για την Καρδίτσα, την πρωτεύουσα του νομού, κυρίως αιμοδότης της οποίας
είναι ο παραγωγικός αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός.
Η πολιτεία να σκύψει το κεφάλι
Οι ιθύνοντες οφείλουν να κατανοήσουν ότι Νομός Καρδίτσας με τον παραγωγικό του πληθυσμό βυθισμένο μέσα στη λάσπη δεν υφίσταται. Επομένως απαιτούνται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις ουσίας από την πλευρά της πολιτείας ώστε ο πληθυσμός του κάμπου να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι και να καταφέρει να μείνει στον τόπο του. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να σκύψει το κεφάλι πάνω από τους πληγέντες προκειμένου ο Νομός Καρδίτσας να καταφέρει να βγει από το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει και να επιστρέψει το χαμόγελο στους πολίτες που έχουν βιώσει
την καταστροφή.
Καλύπτουν το οργανωτικό κενό της πολιτείας
Η καταστροφή είναι πρωτόγνωρη και το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. Η έμπρακτη αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και το φιλότιμο είναι τα μόνα που δεν έχουν βαλτώσει στο λούγκι. Τα στοιχεία αυτά που εκδηλώθηκαν σαν φυσικό αντανακλαστικό περισσεύουν και έρχονται να καλύψουν μέρος της απούσας Πολιτείας, καθώς το κενό στο οργανωτικό κομμάτι είναι μεγάλο.
Εθελοντές οργανώθηκαν με τις βάρκες τους και μετά τους απεγκλωβισμούς μετέφεραν προμήθειες σε αποκλεισμένους. Άνθρωποι άνοιξαν τα σπίτια τους σε οικογένειες στην Καρδίτσα και άλλες περιοχές, εθελοντές μαγειρεύουν φαγητό γι τους πλημμυρόπληκτους («άλλος άνθρωπος», καταστήματα εστίασης σε καθημερινή βάση, ιδιώτες) που δίνουν μάχη με τις λάσπες σε συνθήκες οι οποίες απειλούν την υγεία τους. Ιδιώτες από το υστέρημα τους καθώς και φορείς και σύλλογοι παρέχουν είδη και βοήθεια με κάθε τρόπο. Όχι μόνο από διάφορα σημεία του Νομού Καρδίτσας, αλλά από όλη τη χώρα. Νερά και είδη πρώτης ανάγκης καταφθάνουν στο στέκι αλληλεγγύης κι διεκδίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κατέφθασαν μέλη από τα συνδικάτα της Αθήνας για να βοηθήσουν τους κατοίκους στον καθαρισμό των οικιών.
Αγώνας για να σηκώσουν κεφάλι
Οι πλημμυροπαθείς τις ημέρες αυτές μετρούν τις πληγές τους. Από εκεί και ύστερα σύσσωμος ο Καρδιτσιώτικος λαός, οφείλει να αγωνιστεί δυναμικά για να σηκώσουν κεφάλι, να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να ξεκολλήσει από τις λάσπες τούτος ο πολύπαθος τόπος.