• Το έργο του Σμοκόβου «έσωσε» τους Σοφάδες στον «Ιανό» και τον «Ντάνιελ», μεγάλης προτεραιότητας τα περιφερειακά φράγματα
Πολύ κρίσιμη για τη Θεσσαλία χαρακτήρισε τη διετία 2024-2025 ο Καρδιτσιώτης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αριστοτέλης Χρ. Τέγος μιλώντας στη «Θεσσαλία Τηλεόραση». Σημείωσε ότι ο «Ντάνιελ» απορρύθμισε τελείως το θεσσαλικό διαμέρισμα και κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσα κονδύλια απαιτούνται να επενδυθούν.
Στάθηκε στον κομβικό ρόλο που είχε το φράγμα Σμοκόβου στις κακοκαιρίες «Ιανός» και ««Ντάνιελ», προσθέτοντας ότι όλα τα περιφερειακά φράγματα που έχουν μελετηθεί από την δεκαετία του 1970 είναι φράγματα μεγάλης προτεραιότητας.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τέγος μίλησε στη εκπομπή «Πολιτικοί Διάλογοι» με τον Γιάννη Κολλάτο, διαθέτοντας σημαντική επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της τεχνικής υδρολογίας, των πλημμυρών/ αντιπλημμυρικών έργων, στην ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών, στο σχεδιασμό νέων φραγμάτων και ελέγχους ασφάλειας υφιστάμενων φραγμάτων, έχοντας μάλιστα εργαστεί σε μελέτες έργων Ευρωπαϊκών χωρών καθώς και σε χώρες της Αφρικής.
Περιμέναμε τον «Ντάνιελ» από το 2017
Αναφερόμενος στη διαχείριση των πλημμυρών, ο Καρδιτσιώτης επιστήμονας έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο τεχνικό αντικείμενο, προσθέτοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύσεις ολιστικές.
Από το 2017 γνωρίζαμε, είπε, το πρόβλημα για το Ν. Καρδίτσας και τον Βόλο. «Ο Ντάνιελ δεν ήταν κλιματική κατάρρευση αλλά κάτι που το περιμέναμε από το 2017. Υπάρχει συνάδελφος που εργάστηκε στα σχέδια διαχείρισης των πλημμυρών του πρώτου κύκλου και έφτιαξε τους χάρτες για όλη τη Θεσσαλία. Από τότε είχε πιάσει τα όρια των πλημμυρισμένων εκτάσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ευάλωτος ο Ν. Καρδίτσας
Επισήμανε ότι ο Νομός Καρδίτσας είναι πάρα πολύ ευάλωτος σε πλημμυρικά φαινόμενα, καθότι τον διαρρέουν πολλά ποτάμια. Ανέφερε ακόμη ότι τις τελευταίες δεκαετίες, στη χώρα έχει εγκαταλειφθεί ο σύγχρονος σχεδιασμός που θα να αντιμετώπιζε προβλήματα υψηλών πλημμυρών.
Δύο φράγματα μαζί με παρεμβάσεις
Σε ότι αφορά την περίπτωση της πόλης της Καρδίτσας, επισήμανε ότι επηρρεάστηκε από ποτάμια και το 1994, αλλά και τώρα με τον «Ιανό» και τον «Ντάνιελ». Υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο η κατασκευή δύο φραγμάτων, ενός ανάντη στον Καράμπαλη και ενός προς τη Δαφνοσπηλιά.
Αυτά όμως σε συνδυασμό με διευθέτηση του Καλέντζη και προστατευμένους τεχνικούς πλημμυρισμούς. «Είναι πάρα πολύ ακριβά έργα και θα πρέπει να βάλουμε έναν εθνικό στόχο για να γίνουν» είπε, ενώ βιβλιογραφικά εκτίμησε το κόστος των δύο φραγμάτων μεταξύ 150 και 300 εκατ. Ευρώ. Κόστος το οποίο ανεβαίνει αν εξεταστεί το θέμα υπό το πρίσμα της συνολικής θεώρησης στον Καλέντζη ποταμό και τις κατασκευές που απαιτούνται κατάντη.
Σμόκοβος
Ο κ. Τέγος στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το έργο του Σμοκόβου στην πλημμύρα του «Ιανού». Όπως είπε, σε περίπου 15 ώρες αποθήκευσε πλήρως τα πλημμυρικά από το Ρεντινιώτικο και από τη λεκάνη απορροής της Ξυνιάδας. Καταγράφηκε μια ανύψωση της στάθμης κατά 30 μέτρα.
«Το παράδειγμα του Σμοκόβου είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του Ιανού και του Ντάνιελ απορρόφησε τελείως την πλημμύρα. Οι Σοφάδες θα είχαν πρόβλημα αν δεν υπήρχε το φράγμα» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όλα τα περιφερειακά φράγματα που έχουν μελετηθεί από την δεκαετία του 1970 (το μόνο που κατασκευάστηκε ήταν εκείνο του Σμοκόβου) είναι φράγματα μεγάλης προτεραιότητας.