Ο Πούτιν επισκέπτεται την Κίνα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κίνα, διαμήνυσε πως η “συνεργασία των δύο χωρών δεν στρέφεται εναντίον κανενός”.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη (16/5) τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με φόντο τιμητικό άγημα και μπάντα που ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δυο χωρών μπροστά στο Παλάτι του Λαού στην αχανή πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία, όπως έδειξαν πλάνα που μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο  κ. Σι διαβεβαίωσε τον κ. Πούτιν πως η χώρα του εννοεί να διατηρήσει «πάντα» σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τόνισε πως το επίπεδο όπου βρίσκεται η σχέση δεν κατακτήθηκε εύκολα και πρέπει να γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί.

Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη σχέση με τη Ρωσία, να συνεργαστεί μαζί της για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των δυο κρατών, καθώς και την προώθηση της «ειρήνης» και περισσότερης «δικαιοσύνης» σε διεθνές επίπεδο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η συνεργασία Ρωσίας-Κίνας δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης δύναμης και αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για τον κόσμο, κατά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Είναι ζωτικής σημασίας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν είναι ευκαιριακές και δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Η συνεργασία μας στις παγκόσμιες υποθέσεις λειτουργεί σήμερα ως ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι «ευτυχής που βρίσκεται στην Κίνα ανάμεσα στους φίλους μας».

Η Ρωσία έχει εξαρτηθεί οικονομικά όλο και περισσότερο από την Κίνα, αφού οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία περιόρισαν την πρόσβασή της σε μεγάλο μέρος του διεθνούς εμπορικού συστήματος.

Αναμένεται ότι ο Πούτιν και ο Σι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την κρατική επίσκεψη για να βρουν λύσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να επεκτείνουν το εμπόριο μακριά από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν επίσης να καθιερώσουν στενότερη συνεργασία στους τομείς «της βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας, του διαστήματος και της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων καινοτόμων τομέων».

Το διήμερο ταξίδι του Πούτιν έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου στην Ουκρανία

Το ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα έρχεται την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, στην πιο σημαντική εισβολή στα σύνορα από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, αναγκάζοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός της Ουκρανίας αναμένει νέες προμήθειες αντιαεροπορικών πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβαλε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από διάφορες περιοχές στα βορειοανατολικά.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του την Τρίτη ότι ο στρατός έστειλε ενισχύσεις στις περιοχές Χάρκοβο και Ντονέτσκ. «Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», είπε.

Η Ρωσία ανοίγει νέα μέτωπα προκειμένου να εξαντλήσει τον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος δεν διαθέτει πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό, κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής των περίπου 620 μιλίων (1.000 χλμ.), ελπίζοντας ότι οι άμυνες θα καταρρεύσουν. Το ρωσικό πυροβολικό και οι επιδρομές δολιοφθοράς απειλούν επίσης τις βόρειες περιοχές Τσερνίχοφ και Σούμι της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν -που βρέθηκε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα- προσπάθησε να διαβεβαιώσει την Ουκρανία για τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης, ανακοινώνοντας μια συμφωνία για όπλα ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Ξέρω ότι αυτή είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή. Οι στρατιώτες σας, οι πολίτες σας, ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά στο Χάρκοβο, υποφέρουν τρομερά … πρέπει να ξέρετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί σας, όπως και μεγάλο μέρος του κόσμου είναι μαζί σας. Και αγωνίζονται όχι μόνο για μια ελεύθερη Ουκρανία, αλλά για τον ελεύθερο κόσμο, και ο ελεύθερος κόσμος είναι επίσης μαζί σας».

Πηγή: news247