Παρά τις ενθαρρυντικές προβλέψεις των μετεωρολόγων για “λευκά Χριστούγεννα” και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας που θα έρθουν να προσφέρουν πολύτιμες ποσότητες νερού στους ταμιευτήρες ενός ακόμη δύσκολου υδρολογικά καλοκαιριού αλλά και φθινοπώρου τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση στον κάμπο, τα δεδομένα εντούτοις παραμένουν δυσοίωνα.
Όσοι ταξιδεύουν αυτές τις γιορτινές μέρες από και προς τη Θεσσαλία μέσω του Ε-65 βλέπουν τον ταμιευτήρα Σμοκόβου να είναι άδειος και να θυμίζει νερόλακκο. Η αιτία είναι πως όταν γινόταν η μελέτη του έργου στη δεκαετία του -80 τα υδρολογικά δεδομένα δεν είχαν συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχει ανατρέψει πλέον τον προγραμματισμό χιλιάδων αγροτικών οικογενειών τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία.
.Ο κίνδυνος είναι ορατός φέτος το καλοκαίρι πάνω από 250.00 στρέμματα της περιοχής Σοφάδων και τμήματος του δήμου Παλαμά, των Δυτικών Φαρσάλων και της βόρειας Φθιώτιδας να μείνουν απότιστα, ενώ ήδη πολλοί αγρότες έχουν κάνει τα “κουμάντα” τους και καταφεύγουν σε παλιές γεωτρήσεις, αυξάνοντας όμως το κόστος των εαρινών καλλιεργειών σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ακόμη περισσότεροι εγκαταλείπουν δυναμικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκια, καλαμπόκια, βιομηχανική ντομάτα και μηδική και έχουν σπείρει χειμερινά σιτηρά.
Η απώλεια για την τοπική οικονομία είναι μεγάλη αφού ο τζίρος και η πρόσοδος των σιτηρών είναι στο ένα τρίτο περίπου και ακόμη μικρότερη σε σχέση με τις δυναμικές εαρινές ποτιστικές καλλιέργειες. Η λύση είναι ο εμπλουτισμός του ταμιευτήρα του Σμοκόβου που πλήττεται τα τελευταία δύο χρόνια από την ανομβρία με τα νερά του Βαθυλακιώτη ποταμού, κατά τρόπο παρόμοιο όπως έγινε πριν μερικά χρόνια για τον ταμιευτήρα του Ταυρωπού (Πλαστήρα) με την εκτροπή του Κερασιώτη.
Για το έργο όπως μας πληροφορεί ο αντιπεριφερειαρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος υπάρχει προμελέτη που υπολογίζει το κόστος κατασκευής του στα 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου, καθώς θα απαιτηθεί σήραγγα και αντλιοστάσιο για τη μεταφορά του νερού λόγω υψομετρικής διαφοράς, ενώ η ετήσια συνεισφορά του στον εμπλουτισμό των υδάτινων αποθεμάτων υπολογίζεται από 15 εκατομμύρια κ.μ. νερού σε μια “φτωχή” υδρολογικά χρονιά έως 40 εκατομμύρια κυβ. μέτρα σε μια πλούσια” από πλευρά νερών βροχής και χιονιού, χρονιά.
Αξίζει να τονιστεί ότι στις “καλές” χρονιές ο Σμόκοβος έδινε περί τα 70 εκατομ. κ.μ. νερού για άρδευση, όταν η Λίμνη Πλαστήρα παρέχει από 90 έως 110 εκ.κ.μ. νερού ετησίως για τον ίδιο σκοπό. Και από τους δύο ταμιευτήρες βέβαια υδρεύονται οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που μας ανέφερε ο κ. Τέλιος ότι πριν συσταθεί ο σύνδεσμος ύδρευσης από τον ταμιευτήρα Σμοκόβου τα χωριά των Σοφάδων υδρεύονταν από γεωτρήσεις έμφορτες νιτρικών
Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού του ταμιευτήρα Σμοκόβου και με τα νερά του Σπερχειού από την περιοχή Μακρακώμης Αγίου Στεφάνου που βρίσκεται πλησίον του ταμιευτήρα….
Γεγονός είναι πάντως πως αν δεν προχωρήσει έργο εμπλουτισμού του ταμιευτήρα Σμοκόβου, αυτός κινδυνεύει να καταστεί ανενεργός τα προσεχή χρόνια αν οι παρατεταμένοι καύσωνες και η ξηρασία συνεχιστούν, ενώ ένας εφησυχασμός λόγω του φετινού -όπως όλα δείχνουν- καλού από πλευράς χιονόπτωσης και βροχών χειμώνα, ίσως να αποβεί μοιραίος για το μέλλον αυτού του σημαντικού έργου