Με επιτυχία  πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του προγράμματος Erasmus: «Democracy; a journey from ancient times to present» («Δημοκρατία: ένα ταξίδι από τα αρχαία χρόνια στο σήμερα») του ΓΕΛ Λεονταρίου στην πόλη Μανίσα (Μαγνησία) της Τουρκίας από τις 9 έως 13 Μαΐου 2022.

Οι μαθητές Γκένα Νίκη-Ραφαηλία, Ζντράβα Άγγελος, Μόσχος Γεώργιος, Ζαγαλιώτη Φωτεινή, Ντουρμίσι Φαμπιάν, Ξερακιάς Δημήτριος και Σίμου Μαρία συνοδευόμενοι από το Διευθυντή του Σχολείου κ. Καρατάσιο Νικόλαο, τον καθηγητή κ. Χαβδούλα Αλέξανδρο και την καθηγήτρια κ. Αργύρη Λαμπρινή, φιλοξενενήθηκαν από το σχολείο Manisa Ticareborsasi Anadolu Lisesi.            Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, οι συμμετέχουσες αποστολές από τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία παρουσίασαν με εποπτικό υλικό τους σταθμούς θεμελίωσης της Δημοκρατίας στη χώρα τους και τις προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο σ’ αυτό το εγχείρημα. Ταυτόχρονα, οι μαθητές μας αντάλλαξαν σκέψεις, απόψεις και ιδέες αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.Όμως, πέρα από την πραγμάτωση και την εμπέδωση των στόχων του προγράμματος, για εμάς τα μέλη της ελληνικής αποστολής, το ταξίδι αυτό είχε διττή σημασία, καθώς αυτή η επίσκεψή μας είχε και το χαρακτήρα φόρου τιμής προς τις’’ αλησμόνητες πατρίδες’’.

Πράγματι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και περιηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη χώρα φιλοξενίας, άφηναν πάνω μας ανεξίτηλα τα σημάδια της «λάμψης» του ελληνισμού της Μ. Ασίας.

Σμύρνη-Έφεσος-Κρήνη (Τσεσμέ)-Σάρδεις-Ν. Έφεσο (Κουσάντασι)-Αλάτσατα-Κιργινζέ (το χωρίό της Διδώς Σωτηρίου)-Λαοδίκεια και άλλα, μας ταξίδεψαν στο χρόνο και στο χώρο αφήνοντάς μας μία γλυκόπικρη γεύση και ένα σφίξιμο στην καρδιά, ύστερα από την επαφή μας με τα αθέατα περάσματα της ιστορίας μας, νιώθοντας ταυτόχρονα τον χρόνο να κυλά αργά σε αυτά τα μέρη, όπου σμίγουν το παρελθόν και  το παρόν.            Όμως ανεξάρτητα από όλα αυτά, η φιλοξενία που μας προσέφεραν οι καθηγητές και οι μαθητές του Τούρκικου σχολείου ήταν Αβραμιαία και εγκάρδια, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμα φορά ότι είναι πιο πολλά αυτά που ενώνουν τους λαούς απ’ αυτά που τους χωρίζουν.