Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να «ανάψουν» και φέτος τα καζάνια στο Νομό Καρδίτσας και να ξεκινήσει η απόσταξη του τσίπουρου.
Οι διήμεροι αποσταγματοποιοί προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για την φετινή αποστακτική περίοδο. Φέτος, όπως δήλωσε στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Συλλόγου αμβυκούχων και αμπελουργών Ν. Καρδίτσας Γιάννης Κουμαδίτης η αποσταγματική περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.
Στο… τελωνείο Τρικάλων
Η έναρξη της αποστακτικής περιόδου θα σήμαινε όμως ότι οι διήμεροι αποσταγματοποιοί θα καλούνταν για ακόμη μια χρόνια να υποστούν ταλαιπωρία και να απευθυνθούν στο Τελωνείο των Τρικάλων για να διεκπεραιώσουν τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Γραφείο στο Σταυρό
Ο κ. Κουμαδίτης μας ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος προέβη σε ενέργειες προκειμένου να διευκολύνει τους αποσταγματοποιούς από τη συγκεκριμένη ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει γραφείο στο παλαιό Δημαρχείο της δ.κ. Σταυρού. Εκεί θα βρίσκεται εκπρόσωπος του Συλλόγου ο οποίος θα συγκεντρώνει τα απαιτούμενα έγγραφα από τους αμβυκούχους και με σχετική εξουσιοδότηση, θα διεκπεραιώνει τις διαδικασίες στο Τελωνείο Τρικάλων. Το χώρο παραχώρησε ο Δήμος Καρδίτσας για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Να σημειώσουμε ότι μετά την κατάργηση του τοπικού Τελωνείου στην Καρδίτσα, δεν υπάρχει κάποιο στοιχειώδες παράρτημα που να λειτουργεί έστω για λίγες ημέρες και να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αμβυκούχοι.
Έτσι αναγκάζονται κάθε χρόνο να απευθύνονται στο Τελωνείο των Τρικάλων για τη προπληρωμή του ενιαίου φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) ώστε να ανέβει στο σύστημα του Υπουργείου και να πάρουν την απαιτούμενη άδεια για να προχωρήσουν στην απόσταξη. Η μετακίνηση αυτή όμως, συνεπάγεται επιπλέον έξοδα, χάσιμο πολύτιμου χρόνου και κινδύνους, αφού κατά την αποστακτική περίοδο οι παραγωγοί βρίσκονται στα καζάνια μέρα και νύχτα, υπό έντονη κόπωση.
Παραμένει το αίτημα για παράρτημα
Ο Σύλλογος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουμαδίτης, εξακολουθεί να διεκδικεί τη λειτουργία ενός τουλάχιστον προσωρινού παραρτήματος του Τελωνείου στην Καρδίτσα κατά το δίμηνο της αποστακτικής περιόδου, ώστε να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες της περιοχής.
Κώστας Παλαιός