Ήταν κάποτε, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ένας τίμιος και εργατικός οικογενειάρχης, Αγραφιώτης στην καταγωγή, μάστορας της βελόνας και της κλωστής, που όταν βρήκε
ένα καλό οικόπεδο στο κέντρο της πόλης, θέλησε να το αγοράσει.

Επειδή όμως ήταν λίγο μεγάλο για τις ανάγκες του και τις δυνατότητές του, απευθύνθηκε σε έναν φίλο, Αγραφιώτης και αυτός, μάστορας του ξύλου, κι αυτός σ’ έναν άλλο συγχωριανό του, και έτσι όλοι μαζί κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Πήραν από ένα ποσοστό του μεγάλου οικοπέδου, φίλοι άλλωστε που τώρα θα γίνονταν και γείτονες, το έψαξαν νομικά και συμβολαιογραφικά (ιδιοκτησία ήταν, γραμμένο στο υποθηκοφυλακείο, άρτιο, νόμιμο καθ’ όλα του), πλήρωσαν στο ακέραιο (άλλωστε ούτε είχαν δώσει ποτέ αφορμή για παρατυπίες και ανομίες, ούτε θέλαν να δώσουν) και αφού όλα ήταν «καθαρά», το κάνανε δικό τους. Μάλιστα, οικοδομήσανε και στέγασαν μέλη των πολύτεκνων οικογένειών τους.

Τις όποιες υποχρεώσεις απέρρεαν απ’ τα ακίνητα αυτά (τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, κλπ.), συνέχισαν να διεκπεραιώνουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Αν ψάξουμε μισό αιώνα ακόμα πιο πίσω (αρχές 1900), βρίσκουμε την αρχή τέτοιων οικοπέδων στο κέντρο της πόλης, που πλειστηρίασε ο Δήμαρχος της εποχής. Τέτοιες ιστορίες, φαντάζομαι, είναι και οι περισσότερες, αν όχι όλες, που αφορούν την Καρδίτσα.

Συντάσσεται τώρα ένα νομοθέτημα, μετά από εκατό και βάλε χρόνια, και ονομάζει όλους αυτούς «ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ». Κι έρχεται αυθόρμητα η ερώτηση: Δεν θα έπρεπε σύσσωμοι οι Βουλευτές Καρδίτσας, να ζητήσουν, κατ’ εξαίρεση, την τακτοποίηση αυτών των ιδιοκτητών, χωρίς καμία επιβάρυνση; Θα ψηφίσουν οι Καρδιτσιώτες Βουλευτές, ένα τέτοιο νομοθέτημα που ονομάζει τους συντοπίτες τους «καταπατητές» και τους ζητάει να πληρώσουν τουλάχιστον το 20% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου και του σπιτιού τους, που πλήρωναν αγόγγυστα για πάνω από ένα αιώνα σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη; Ακόμα κι αυτή η έκπτωση του 80%, που μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται «τακτοποίηση» και μάλιστα «συμβολική».

Το θεωρούν δίκαιο και ηθικό οι Βουλευτές της Καρδίτσας; Δεν μιλάμε για χωράφια αλλά για το κέντρο της πόλης!!! Υπάρχει περίπτωση Καρδιτσιώτης Βουλευτής να συμμετάσχει σε τέτοια αδικία και να έχει πρόσωπο να εμφανιστεί στην πόλη; Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, ας αναλάβουν πρωτοβουλία οι Βουλευτές, για την εξαίρεση της Καρδίτσας απ’ τον νόμο. Δεν είναι «καταπατητές» οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες. Δεν μπορεί να θέλουν να μετατρέψουν τους πολίτες σε «δούλους του κράτους» κατά την έκφραση του δημοσιογράφου Μ. Κοττάκη. Περιμένουμε την τοποθέτηση των βουλευτών Κ. Τσιάρα, Γ. Κωτσού, Ασ. Σκόνδρα και Σπ. Λάππα πριν είναι αργά για όλους μας!

Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής