Η απόδοση αρμοδιοτήτων και πόρων στους Δήμους και τα αιρετά όργανα των Κοινοτήτων ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά απέναντι στις απαιτήσεις και τα προβλήματα, αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για τους Προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων του Ν. Καρδίτσας. Αυτό εκφράστηκε στην σημαντική ημερίδα που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.
«Κοινότητες με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», ήταν το θέμα της ημερίδας, στην οποία μίλησε μέσω skype ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η Πρόεδρος των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων Ν. Καρδίτσας κ. Αθανασία Κρικώνη.
Διοργανωτές ήταν η Ένωση των Προέδρων, ο Δήμος Καρδίτσας και η Περιφέρεια Θεσσαλία ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, οι Βουλευτές Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, Αντιδήμαρχοι και γραμματείς των Δήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος και Πρόεδροι από τις τοπικές κοινότητες του Νομού.
Κρικώνη
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων Ν. Καρδίτσας και Πρόεδρος του Προαστίου κ. Αθανασία Κρικώνη, σε δηλώσεις της πριν την ημερίδα καθώς και στην ομιλία της, τόνισε ότι χρειάζεται να διασφαλιστεί πως το βιοτικό επίπεδο στις κοινότητες δεν θα βελτιωθεί απλώς, αλλά θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποτελέσουν πόλο έλξης επιστροφής των νέων και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης στον τόπο.
Πρόσθεσε ότι οι κοινότητες υπήρξαν ένας θεσμός με βαθιές ρίζες, ιστορικές, με στόχευση στα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και οι Πρόεδροι θέλουν να μπορούν να συνεισφέρουν, να ενεργούν και όχι απλά να προτείνουν. «Χρειάζεται να αναβαθμιστεί το περιθώριο αυτόνομης δράσης των τοπικών συμβουλίων. Να αποδίδονται στα αιρετά όργανα των κοινοτήτων νέες αρμοδιότητες που θα τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν στοιχειώδεις ευθύνες προγραμματισμού και υλοποίησης» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Κρικώνη, η οποία επίσης στάθηκε στην ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου εκλογής των Προέδρων των Κοινοτήτων.
Σημείωσε μάλιστα ότι η επιστροφή της σύστασης των τοπικών συμβουλίων από 3μελή σε 5μελή πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να να εφαρμόζεται στην πράξη η αρχή της πολυφωνίας και της συνεργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τσιάρας
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να εκχωρηθούν αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το διάλογο και την εξέλιξη, είπε, η συμβολή των τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός μεταξύ άλλων επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δυο είναι οι κρίσιμοι κρίκοι: τα θεσμικά εφόδια που θα είναι απαραίτητα για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι πόροι. Σε θεσμικό επίπεδο, η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, χωρίς να αλλοιωθεί η βούληση των πολιτών και η δημοκρατική αντιπροσώπευση τους στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέτρεψε στους ΟΤΑ να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους έθεσαν οι πολίτες». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Είμαι βέβαιος ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε θεσμό επίπεδο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τα έργα υποδομής, ειδικά για την δική μας περιοχή που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμορφώνουν το ευνοϊκό περιβάλλον νέων ευκαιριών για τις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε κλείνοντας.
Λιβάνιος
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ο οποίος τελικά δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω έκτακτης συνάντησης με τον πρωθυπουργό, μίλησε μέσω skype για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστραφεί η τάση της αστικοποίησης, αναζητώντας λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τους Δήμους και ιδίως τους ορεινούς όπως η Αργιθέα και η Λ. Πλαστήρα. «Ακόμη και στους πεδινούς Δήμους που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πρέπει ο κόσμος να διατηρηθεί στα χωριά» είπε, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, του αγροτουρισμού και του τουρισμού συνολικότερα στην επαρχία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ για τους Δήμους, τα οποία αφορούν όπως είπε και τους έξι Δήμους του Ν. Καρδίτσας. Επιγραμματικά πρόκειται για τα εξής:
– το πρόγραμμα των έξυπνων Δήμων, με εφαρμογές για έξυπνες διαβάσεις, στάσεις λεωφορείων, έξυπνη γεωργία κλπ
– το πρόγραμμα ΣΔΙΤ για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε περιοχές που δεν υπάρχει εμπορική ζήτηση
– η αναβάθμιση των ΚΕΠ
-το πρόγραμμα λευκών περιοχών για το τηλεοπτικό σήμα
– ένα νέο πρόγραμμα που έρχεται και αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΔΕΥΑ
– η εγκατάσταση 2.500 σημείων wi-fi μεσα από νέο προωθούμενο πρόγραμμα.
«Οι Πρόεδροι λειτουργούν ως κεραίες για τα προβλήματα και τις προοπτικές των κοινοτήτων. Η Ελληνική επαρχία είναι υπόθεση όλων μας» είπε ο Υφυπουργός κλείνοντας την παρέμβασή του.
Θα ακολουθήσει βίντεο από την ημερίδα.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα