Είναι τέλος Σεπτεμβρίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Λίγο καιρό πριν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και έχουν σταματήσει όλα τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.
Στο περιθώριο των επαφών του στα Ηνωμένα Έθνη ο πρωθυπουργός συναντάται με Έλληνες δημοσιογράφους και προς το τέλος της συζήτησης, που αφορά κυρίως τα ελληνοτουρκικά, ερωτάται για το αν έχει αποφασίσει ποιο μήνα του 2023 θα γίνουν οι εκλογές ή ακόμα πιο συγκεκριμένα, αν έχει σημειώσει στο ημερολόγιο του συγκεκριμένη Κυριακή. Αυτός απαντά χωρίς περιστροφές: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Προφανώς κάνω κάποιες σκέψεις, αλλά, δεν έχω πάρει απόφαση. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
Κλειστά χαρτιά για την ημερομηνία των εκλογών
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν θα βιαστεί να πάρει μια απόφαση, πολύ περισσότερο να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία πριν το τέλος του χειμώνα, όπως μεταφέρουν στενοί συνεργάτες του. Προς το παρόν ο ίδιος ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής με στόχο πάντα την επίτευξη της αυτοδυναμίας στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αφού πρώτα ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής.
Αποκλείονται οι ημερομηνίες 16 Απριλίου και 4 Ιουνίου
Το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι οι δύο Κυριακές κατά τις οποίες δεν μπορούν να στηθούν κάλπες και πρόκειται για τις 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα και η 4η Ιουνίου, καθώς τρεις μέρες πριν θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αν η επιλογή του πρωθυπουργού είναι ο Απρίλιος, οι δύο πρώτες Κυριακές στις 2 ή στις 9 του μήνα είναι οι πιθανότερες. Σε αυτό το ενδεχόμενο η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει στα μέσα Μαΐου, χωρίς να διαταραχθεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών. Αν αντιθέτως η πρώτη εκλογική αναμέτρηση γίνει στις 23 ή 30 Απριλίου τότε μπορεί η δεύτερη να «πέσει» πάνω στις εξετάσεις των μαθητών.
Μεταξύ των δύο αναμετρήσεων απαιτούνται 22 έως 30 ημέρες για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και τις διερευνητικές επαφές καθώς θεωρείται απίθανη η αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό το χρονικό διάστημα, όπως λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι δυνατόν να συμπτυχτεί ανεξαρτήτως της θέλησης της κυβέρνησης, καθώς είναι ανελαστικές οι διαδικασίες.
Σενάρια για εκλογές των Μάιο
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί ο Μάιος. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν κυριολεκτικά στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να γίνει το καλοκαίρι. Η απάντηση που δίνουν στον κίνδυνο να διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή καθώς θα βρισκόμαστε εντός της τουριστικής περιόδου είναι ότι το ίδιο έγινε και το 2019 χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ένα επιπλέον επιχείρημα, όσων έχουν αυτή την άποψη είναι ότι την 1η Μαΐου θα δοθεί στους εργαζόμενους η τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που θα πιστωθεί στην κυβέρνηση.
Απομακρύνεται το σενάριο για εκλογές τον Μάρτιο
Πολύ δύσκολο να επαληθευτεί είναι το σενάριο για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό τον Μάρτιο. Με τις παρούσες, πάντα, συνθήκες το μόνο που θα πρόσφερε πέραν του όποιου αιφνιδιασμού μπορεί να έχει για τα άλλα κόμματα είναι η διατήρηση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγει η κάθε περιφέρεια στον σημερινό αριθμό, χωρίς τις ανατροπές που θα φέρει η απογραφή του 2021. Πολλοί βουλευτές, ειδικά στις περιφέρειες που εκτιμάται ότι θα χαθούν έδρες είναι αναστατωμένοι. Οι όποιες αλλαγές στην κατανομή των εδρών θα γίνουν γνωστές το Δεκέμβριο και θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με ισχύ σε όσες εκλογικές αναμετρήσεις γίνουν μετά τον Μάρτιο.