Στην υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος που αφορά την ολιστική προσέγγιση μείωσης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές στα σχολεία της Θεσσαλίας, προχωρά Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στις λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού αναφέρθηκε ο Καρδιτσιώτης Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ δρ. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος είναι ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στην Καρδίτσα με θέμα «Η σπουδαιότητα των ζητημάτων των κτιριακών υποδομών και της ασφάλειας και θωράκισης των σχολικών χώρων ως βασική μέριμνα της πολιτείας. Ο ρόλος τους στην εκπαιδευτική πράξη».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Λέκκας αποτελεί προτεραιότητα η μείωση της διακινδύνευσης στα σχολικά συγκροτήματα και στα νοσοκομεία γιατί είναι οι κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον τον κ. Λέκκα καταρτίστηκε μέσα από πιστοποιημένες διαδικασίες από τον ΟΑΣΠ και το ΕΚΠΑ με βάση την εμπειρία που υπάρχει από την αποστολή σε περίπου 60 χώρες και καταστροφές που υπέστησαν βασικές δομές. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι καινοτόμο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τον κόσμο» είπε.

Δομική τρωτότητα

Σύμφωνα με τον Καρδιτσιώτη καθηγητή, το πρόγραμμα αφορά τη δομική και μη δομική τρωτότητα των σχολείων της Θεσσαλίας. Ο έλεγχος για τη δομική τρωτότητα ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα και θα ξεκινήσει τον Αύγουστο.. Τα σχολεία θα ελεγχθούν σε ότι αφορά τη στατιστικής τους επάρκεια. Όσα δεν πληρούν τις προδιαγραφές θα μπει ένας προγραμματισμός ώστε σταδιακά να ενισχυθούν με τη μέριμνα και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή να αλλάξει η χρήση τους.

Μη δομική τρωτότητα

Ακολούθως στο επίκεντρο θα μπει η μη δομική τρωτότηα. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, δεν αφορά το κέλυφος του σχολείου αλλά την ίδια τη μαθητική κοινότητα, το πως βιώνει έναν σεισμό ή μια άλλη καταστροφή.

Σε κάθε σχολείο θα γίνει ανάλυση της εκτίμησης του κινδύνου, δηλαδή αν έχει κίνδυνο από σεισμό, να πλημμυρίσει ή να εκδηλωθεί μια κατολίσθηση. «Κάνουμε διάγνωση του κινδύνου και στη συνέχεια προχωράμε στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσα από διαδικασίες πιστοποιημένες και υλικό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Μετά από την εκπαίδευση της εκπαιδευτικής κοινότητας προχωράμε στην κατάρτιση σχεδίων ανάλογα με τον κίνδυνο» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι από τον Οκτώβρη θα αρχίζουν ασκήσεις εκκένωσης και παροχής βοήθειας σε κάθε σχολείο χωριστά.

O Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ δρ. Ευθύμης Λέκκας