Ολοκληρωμένος σχεδιασμός και όραμα το ζητούμενο για την αξιοποίηση χώρων

Της Τζένης Σουλτανιά

Τα γειτονικά Τρίκαλα σύντομα θα αποκτήσουν έναν ακόμα χώρο πολιτισμού, το Διαχρονικό Μουσείο το οποίο θα δημιουργηθεί στο κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν το Στρατηγείο και την Ταξιαρχία Υποστηρίξεως του Α΄ Σώματος Στρατού, στο στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πούλιου», γνωστό ως ΤΑΞ.ΥΠ Τρικάλων.

Το τετραώροφο κτήριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με σκοπό να φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων και τις υποστηρικτικές λειτουργίες του, μαζί με την περιβάλλουσα έκταση 4.750 τ.μ περίπου.

Η αξιοποίηση του χώρου για την ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου δείχνει ότι υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός και στοχευμένη διεκδίκηση η οποία είχε θετικά αποτελέσματα.

Ας δούμε τί συμβαίνει στην Καρδίτσα…

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την απόδοση του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο Καρδίτσας και ακόμα ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος. Η παραχώρηση του στρατοπέδου οριστικοποιήθηκε το 2017, μετά από 15 χρόνια διεκδικήσεων προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε δημοτικό πάρκο. Θα πίστευε κανείς ότι για μια έκταση που διεκδικήθηκε με τέτοιο σθένος και επιμονή θα υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός, συγκεκριμένη μελέτη, θα υπήρχε μια ετοιμότητα ώστε αμέσως μετά την παραχώρηση να δρομολογηθεί και η αξιοποίηση του χώρου. Προφανώς αυτό δεν συμβαίνει…

Οι καπναποθήκες παραχωρήθηκαν στο Επιμελητήριο της Καρδίτσας τον Απρίλιο του 2019 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκ τοτε δεν έχει γίνει το παραμικρό, αντίθετα μάλιστα στη διάρκεια αυτών των χρόνων προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί το κτίριο αλλά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που υπήρχε μέσα σε αυτό.

Αυτή την περίοδο γίνεται πολύς λόγος για τον σταθμό επιβητόρων στις παρυφές της πόλης από την πλευρά του νοσοκομείου. Ένα εξαιρετικό κτιριακό συγκρότημα που η αλήθεια είναι ότι αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό του χώρου πέρυσι το καλοκαίρι. Τον χώρο που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεκδικεί ο Δήμος Καρδίτσας ενώ έχει δείξει ενδιαφέρον και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αξιοποίησή του ή απλά ιδέες και προτάσεις η βιωσιμότητα και η χρησιμότητα των οποίων δεν έχουν εκτιμηθεί;

Οι τρεις προαναφερόμενες περιπτώσεις καταδεικνύουν ότι για οτιδήποτε διεκδικείται θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, συγκεκριμένο όραμα. Δεν αρκεί να διεκδικείς ένα κτίριο, μια έκταση όταν στην ουσία δεν ξέρεις τί θα την κάνεις…

Απαιτείται λοιπόν ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της περιοχής ώστε να εντοπιστούν ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και να διεκδικηθούν.

Ετσι θα είναι σίγουρα πιο εύκολη η ωρίμανση μελετών και η αναζήτηση χρηματοδότησης ώστε τελικά να φτάσουμε στο ζητούμενο.

Αποσπασματικές κινήσεις χωρίς στόχευση το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προκαλούν συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Οι ανάγκες της περιοχής ειδικά σε χώρους πολιτισμού είναι πολλές. Ας αναλογιστούμε όλοι λοιπόν πώς μπορούν αυτές να καλυφθούν και με συνεννόηση και συνεργασία να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα.