Ομάδα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε κάθε Κυριακή στο γήπεδο

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Όλο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη το πρωτάθλημα της super league 2 και φθάσαμε ήδη στη 2η αγωνιστική των play off, οι ομάδες βάσει των κανονισμών, ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για την λεγόμενη αδειοδότηση. Είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία για τη νέα σεζόν.

Η Αναγέννηση, απ’ ό,τι διαπιστώνουμε, επέλεξε (ανεξάρτητα αν ανέβει ή όχι κατηγορία) να ετοιμάσει τα χαρτιά της σε επίπεδο πρώτης εθνικής και ήδη εδώ και κανένα τρίμηνο κάνει ο,τι είναι απαραίτητο για ν’ ανταποκριθεί στις απίστευτα πολλές και λεπτομερείς υποχρεώσεις.

Τι χρειάζεται για να πάρεις αδειοδότηση για τη super league 1; Τον… ουρανό με τ’ άστρα! Ενδεικτικά σας αναφέρω μόνο τις υποχρεώσεις από πλευράς αγωνιστικών δεδομένων: Πέντε ομάδες (Κ10, Κ15, Κ17, Κ19 και επαγγελματική) κι ένα τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου συν τις ακαδημίες! Τα παραπάνω πρέπει να είναι λειτουργικά και να τεκμηριώνεται ότι συμμετέχουν σε διοργανώσεις.

Αν τώρα προσθέσουμε και τα υπόλοιπα (διοικητική σύνθεση, μετοχικά κεφάλαια, προσωπικό, εργαζόμενοι, γραφεία, γήπεδα, εγκαταστάσεις, κλπ κλπ) δεν θα έχουμε τελειωμό! Όλα αυτά δεν είναι μόνο έγγραφα και κόπος για να τα συγκεντρώσεις, να τα πιστοποιήσεις και να τα καταθέσεις. Είναι και λεφτά!

Κι εδώ ερχόμαστε στην ουσία της υπόθεσης! Αυτά τα λεφτά, ως γνωστόν, δεν έρχονται από τον ουρανό, ούτε υπάρχει κάποια χρηματοδότηση για να διατηρούν την αυτοτέλειά τους οι ομάδες της επαρχίας! Δεν μιλάμε για κάποιους που “μπαστακώθηκαν” στην Α’ Εθνική και είναι οι “δορυφόροι” των “μεγάλων”, μιλάμε για πλήθος ομάδων και ιστορικών που αυτή την ώρα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Και βρίσκονται εκεί γιατί απλούστατα δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα τεράστια οικονομικά βάρη. Ούτε μπορούν να βρουν ανθρώπους ν’ ασχολούνται όλημερίς κι ολονυχτις. Πέρα από το… μηχάνημα που κόβει ευρώ, ξέρετε, πρέπει να αφιερώνεις και χρόνο ανεκτίμητης αξίας!

Το ‘χουμε ξαναγράψει άπειρες φορές, αλλά μοιάζει δυσκολονόητο όπως όλα τα απλά πράγματα στις μέρες μας. Η ομάδα δεν είναι αυτό που βλέπουμε μόνο την Κυριακή στο γήπεδο και περιμένουμε πότε θα έλθει η επόμενη για να την ξαναδούμε αν έχουμε κέφι.

Ομάδα σημαίνει ακόμη λεφτά, καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση! Κάποιος λοιπόν πρέπει ν’ αφήσει τις δουλειές του και τις προσωπικές του υποχρεώσεις κατά μέρος και ν’ ασχολείται μ’ αυτή. Κι αν δεν μπορεί να το κάνει πρέπει να έχει μόνιμα το χέρι στην τσέπη για να βρει άλλους και μάλιστα τους κατάλληλους!

Μιλάμε δηλαδή για έναν οργανισμό με τρελές απαιτήσεις και σ’ ενα περιβάλλον άκρως προβληματικό που πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει κανένα οικονομικό κίνητρο, έχει και κάποιους να σου ζητάνε τα ρέστα γιατί δεν τους χαρίζεις μόνο νίκες και ανόδους!

Και πείτε μου τώρα εσείς: Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα έλθει η στιγμή που εκείνος που τραβάει μπροστά και σηκώνει όλο αυτό το βάρος, θα πάρει ανάποδες στροφές;

———————————–

«Είναι αποκαρδιωτικό να προσπαθείς να είσαι καλός γείτονας σε μία κακή γειτονιά»

William Castle – Αμερικανός σκηνοθέτης