Ενισχύεται μέρα με την ημέρα το πανθεσσαλικό αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας, στο οποίο καταφθάνουν τρακτέρ από διάφορες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου. Τρακτέρ από την περιοχή του Τυρνάβου, της Αγιάς και των Φαρσάλων κατέφθασαν χθες στη Νίκαια, ενώ το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί από αύριο με τρακτέρ που θα ξεκινήσουν από διάφορα χωριά του Νομού Καρδίτσας.

Κλήσεις σε δίκη από
τη… δεύτερη ημέρα!

«Η ενίσχυση του μπλόκου συντελείται παρά τη νέα επιχείρηση ποινικοποίησης του αγροτικού αγώνα και τρομοκράτησης των αγροτών», καταγγέλλουν με οργή οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος, καθώς μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων και εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μαρτίου!

Με το… καλημέρα, μόλις μια ημέρα μετά το στήσιμο του μπλόκου, 10 εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος έλαβαν κλήση με την οποία παραπέμπονται άμεσα σε δίκη ως ηθικοί αυτουργοί (!) για παρακώλυση της συγκοινωνίας και την κατάληψη του οδοστρώματος.

Στο κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται ότι «ως μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών της Θεσσαλίας, αφού συναποφάσισαν την κατάληψη τμήματος της ΠΑΘΕ στα πλαίσια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας του κλάδου τους, με προτροπές, υποσχέσεις και παραινέσεις που έγιναν με πειθώ και φορτικότητα» προκάλεσαν οδηγούς τρακτέρ αλλά και αυτοκινήτων (παραθέτει τα ΙΧ με αριθμό κυκλοφορίας και ιδιοκτήτη) να οδηγήσουν στην ΠΑΘΕ και να στήσουν το μπλόκο.

Καταγγελίες αγροτών, ζήτησαν
την παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης

Το απόγευμα της Τρίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η συντονιστή επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα και τρομοκρατίας των αγροτών.
«Φοβούνται γιατί ενώνουμε το αγροτικό κίνημα» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά δεν κλήθηκαν καν σε απολογία αλλά κατευθείαν στο Πλημμελιοδικείο.
«Το Μπλόκο της Νίκαιας θα προτείνει
τον Πρωθυπουργό για Νόμπελ αυταρχισμού»

«Το Μπλόκο της Νίκαιας θα προτείνει τον Πρωθυπουργό για Νόμπελ αυταρχισμού» δήλωσαν μεταξύ άλλων. Τόνισαν ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν υποκύπτουν και θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που πραγματοποιούν, μέσα από το μπλόκο της Νίκαιας όπως αποφασίστηκε συλλογικά σε πλήθος συσκέψεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Κάλεσαν τους αγρότες να ενισχύσουν το μπλόκο και την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά τους καταργώντας τις διατάξεις που ποινικοποιούν τους αγροτικούς αγώνες και οδηγούν σε «αγροτοδικεία».
Σε νέα δίκη παραπέμπονται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας οι Κώστας Τζέλλας, Γιάννης Τσιούτρας και Σωτήρης Γιαννακός, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας οι Ρίζος Μαρούδας, Στέλιος Τσικριτσής, Αλέκος Λαχανάς και Γιάννης Κουκούτσης, ο Αχιλλέας Λιάτος από την Ομοσπονδία Τρικάλων, καθώς επίσης οι Αθανάσιος Χατζηζωγίδης, Χρήστος Σιδερόπουλος και Σωκράτης Αλειφτήρας από το Νομό Λάρισας.
Κάλεσμα σε όλους
τους φορείς το Σάββατο

Χθες πραγματοποιήθηκαν το πρωί συνελεύσεις των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν, οι αγρότες καλούν το Σάββατο στη 1 το μεσημέρι όλους τους φορείς της Θεσσαλίας να βρεθούν στο μπλόκο για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στα αιτήματα του αγροτικού κινήματος και να καταγγείλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα.

Παράλληλα, πιθανώς την Παρασκευή, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας θα προχωρήσει σε κινητοποίηση στην εφορία για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 2016, τη μείωση του αφορολόγητου που κατακτήθηκε στα μπλόκα και τη φορολογία που πλήττει τον αγροτικό κόσμο.
Μπλόκα σε ολόκληρη την χώρα

Την ίδια ώρα, μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα μέσω της Πανελλαδικής των Μπλόκων, με την «καρδιά» του αγροτικού αγώνα να βρίσκεται στη Νίκαια. Οι αγρότες κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων, με κυρίαρχα εκείνα των τιμών, του κόστους παραγωγής και του πετρελαίου, τη φορολογία, το ασφαλιστικό και τον ΕΛΓΑ.
Στις Σέρρες, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, με στόχο να ξεκινήσουν συγκροτημένα για να φτάσουν στον Προμαχώνα, στο τελωνείο στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η αστυνομία παρέταξε ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και εμπόδισε την κίνηση των αγροτών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες προχώρησαν πεζή σε αποκλεισμό του δρόμου Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Οι αγρότες παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από το Λευκώνα, ενώ το μπλόκο ενισχύεται με νέες δυνάμεις.
Στην Κατερίνη, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Δήμητρα», οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην Ελιά, κοντά στην Εθνική οδό, με στόχο να στήσουν μπλόκο σήμερα Τετάρτη.
Στη Φθιώτιδα, στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Γλύφας στον κόμβο της Πελασγίας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στο Αίγιο, συγκέντρωση στα Βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού στο ύψος του Αιγίου, πραγματοποίησαν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με αγροτικά μηχανήματα ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας».

Στην Αργολίδα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Στο σταθμό της Μεσσήνης, αγρότες και κτηνοτρόφοι ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, συγκεντρώθηκαν παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στη Βέροια, στον Κόμβο της Κουλούρας συγκεντρώθηκαν αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στη Φλώρινα, μπλόκο στον Κόμβο του Αντιγόνου στο Αμύνταιο έστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας.

Στα Χανιά στήθηκε μπλόκο στο ύψος του Κόμβου Μεγάλων Χωραφιών, αμέσως μετά το μαζικό, μαχητικό παγχανιώτικο συλλαλητήριο που προηγήθηκε στη Δημοτική Αγορά Χανίων. Στο Ηράκλειο στήθηκε μπλόκο στον Κόμβο Πραιτωρίων. Στο Ρέθυμνο μπλόκο στήθηκε στις Μάντρες Αμαρίου, ενώ στο Μετόχι Ανωγείων έγινε δυναμική κινητοποίηση όπου συμμετείχαν κυρίως νέοι αγροτοκτηνοτρόφοι με αγροτικά μηχανήματα και έκλεισαν για λίγη ώρα την είσοδο των Ανωγείων.

Στην Ηλεία, δυναμικό μπλόκο έστησαν μικρομεσαίοι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου έξω από τον Πύργο.