Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στις 08:30, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Ο απόπλους του φορτηγού πλοίου Razoni, υπό σημαία Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο με καλαμπόκι, από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό τον Λίβανο θα γίνει στις 08:30», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή 31 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙμπραήμ Καλίν. , είχε δηλώσει ότι η πιθανότητα αναχώρησης του φορτίου την 1η Αυγούστου είναι μεγάλη.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Ιμπραίμ Καλίν είπε ότι το κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη πιθανότατα θα ολοκληρώσει τις τελικές εργασίες στα δρομολόγια εξαγωγής πολύ σύντομα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Τσορνομόρσκ την Παρασκευή για να δει τις προετοιμασίες για την εφαρμογή τηςσυμφωνίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και περιμένει το σήμα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας».

Προ ημερών (27/7) εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρώνστο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, οι τέσσερις πλευρές υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του πολέμου.

Τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούν να μετακινούνται από ασφαλείς διαδρόμους και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία) δεσμεύτηκαν «να μην επιτεθούν», σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Ο στόχος είναι να βγουν από την Ουκρανία 20-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται σε σιλό στα λιμάνια, καθώς πλησιάζει η νέα συγκομιδή.

Πηγή:cnn.gr