Συνεχές είναι το σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη προκειμένου να το καταλάβουν, με τους Ουκρανούς να καταγγέλλουν κλιμάκωση των επιχειρήσεων, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πολιορκούμενο εργοστάσιο παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του τη Δευτέρα (9/5) επιχείρησε να προσομοιάσει την εισβολή στην Ουκρανία με τη νίκη του ρωσικού στρατού, επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας (9/5) πως στον αχανή χώρο των εγκαταστάσεων βρίσκονται άμαχοι, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.
«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιοι ανάμεσά τους θέλουν να φύγουν από την πόλη», λιμάνι στρατηγικής σημασίας στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, είπε ο κ. Κιριλένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.