Μέχρι πρότινος όταν αναφερόμαστε στο Νομό Καρδίτσας και στη μέριμνα κυβερνήσεων για την ένταξή του σε διάφορα αναπτυξιακά σχέδια επικαλούμαστε σκωπτικά τον όρο από το γνωστό τραγούδι «Διδυμότειχο μπλουζ» αναφέροντας ότι η Καρδίτσα αποτελεί δυστυχώς για το αθηνοκεντρικό κράτος «τρύπα στη γεωγραφία».

Πλέον μετά την τελευταία απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά να εντάξουν μόνο τα Ευρυτανικά και όχι τα θεσσαλικά Άγραφα (την ορεινή ζώνη της Καρδίτσας) στην οικογένεια των «Απάτητων Βουνών», μετά το όρος Χατζή στα Τρίκαλα αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καθ’ υπερβολήν αυτός χαρακτηρισμός έχει βάση ισχύος αφού φαίνεται ότι μόνο στα βουνά της Καρδίτσας φυσά…. ούριος άνεμος.

Και αυτό γιατί η ορεινή ζώνη των δύο γειτονικών νομών Ευρυτανίας και Τρικάλων προστατεύεται από την καταπάτηση (για αυτό άλλωστε ο όρος «απάτητα») μέσω των ανεμογεννητριών, όχι όμως ο Νομός που βρίσκεται στο κέντρο γεωγραφικά αυτών των αποφάσεων. Τουτέστιν «τρύπα στη γεωγραφία»!

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, τα Άγραφα σε συνολική έκταση 94,42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υψομετρικού εύρους 1.747 μέτρων (από 371 έως 2.118 μ.) αποκτούν καθεστώς αυστηρής προστασίας με την ένταξή τους στα «Απάτητα Βουνά».

Τα «Απάτητα Βουνά» είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία βασίζεται επιστημονικά σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας κυρίας Κατή. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων και η δημιουργία οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας, ώστε να προστατευθεί η μοναδική βιοποικιλότητά τους. Άρα προστασία από την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται:

• H περιοχή Δυτικών Αγράφων με έκταση 84 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο οποίο εμπίπτουν οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» με κωδική ονομασία GR2430002 «Όρη ‘Αγραφα», Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα και GR1410002 «’Αγραφα», Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ).

• Η Νότια περιοχή Δημοτικής Ενότητας Αγράφων με έκταση 10,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί περιφερειακή ζώνη σπουδαίας προστατευόμενης περιοχής.

Εκτός από τα Άγραφα, στα «Απάτητα Βουνά» έχουν ενταχθεί, ήδη, εκτάσεις σε Λευκά Όρη, Τύμφη, Σμόλικα, Ταΰγετο, Όρος Σάος και Όρος Χατζή.

Το γεγονός ότι το όρος Χατζή ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τα Ερυτανικά Άγραφα στην εκλογική περιφέρεια του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προφανώς θα αποτελεί… διαβολική σύμπτωση…

Η «τρύπα στη γεωγραφία» άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει εγκαταλειφτεί μία τεράστια τρύπα στην ορεινή ζώνη της Αργιθέας –το φράγμα της Συκιάς- στην τύχη του, εδώ και τουλάχιστο 14 χρόνια. Έτσι αντί των πολύτιμων υδροηλεκτρικών έργων, έχουμε τις ανεμογεννήτριες να σταματούν τη συνέχεια της ιστορίας αιώνων στα θεσσαλικά Άγραφα, όπου άνθισαν τα καπετανάτα των κλεφτών και αρματωλών, του καπετάν Δίπλα και του Κατσαντώνη, αλλά και του Καραϊσκάκη, επί τουρκοκρατίας.

Όπου θέριεψε η εθνική αντίσταση (το οροπέδιο της Νεβρόπολης, όπου σήμερα βρίσκεται η λίμνη Πλαστήρα ήταν το αεροδρόμιο των ανταρτών του ΕΑΜ), όπου τα μαρτυρικά χωριά που έκαψαν οι Γερμανοί, τα Κανάλια, το Μορφοβούνι, η Φυλακτή κλπ.

Τα απάτητα θεσσαλικά Άγραφα λοιπόν καταπατώνται σήμερα με υπουργικές αποφάσεις. Αναμένουμε την αντίδραση των τοπικών βουλευτών, του υπουργού και των φορέων της αυτοδιοίκησης…

«Ν.Α.»