Σε Καρδίτσα και Λάρισα υπάρχουν παντού νερά, συντρίμμια και απόγνωση. Οι κάτοικοι μετρούν πληγές και προσπαθούν, κάπως, να κάνουν τα σπίτια τους ξανά κατάλληλα για διαβίωση. Παράλληλα, καταγγέλλουν έργα που δεν έγιναν ποτέ και… έμειναν στα χαρτιά.
«Το παιδί μου εδώ μεγάλωσε. Τώρα γίνεται έξι ετών και μου λέει “μπαμπά πότε θα πάμε στο χωριό;”. Τι να του πω;»: Ο κ. Γιώργος, κάτοικος Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, επιστρέφει στο σπίτι του, το οποίο είχε καλυφθεί με νερό μέχρι τη σκεπή από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Οι σταγόνες που πέφτουν από το ταβάνι αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής…
«Πέταξα όλα τα πράγματα έξω για να μπορέσω να μπω μέσα και να αδειάσω το σπίτι είναι όλα για πέταμα. Το νερό ήταν μέχρι τα πρώτα δύο κεραμίδια», περιγράφει ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN.
Νερό μέσα στα σπίτια τους και ζημιές σε όλα – Οι κάτοικοι ψάχνουν λύση για μια νέα ζωή
Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι και η δήλωση του προέδρου της κοινότητας, που λέει πως «δεν μπορούν να πάνε όλοι ακόμη στα σπίτια τους. Υπάρχει ακόμη νερό μέσα».
Στη Μεταμόρφωση υπάρχουν 120 μόνιμες κατοικίες και όλες έχουν ζημιές. Οι κάτοικοι προτείνουν να πάνε στον Παλαμά για να δημιουργήσουν μια νέα ζωή μέχρι να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθερίας Σπυράκη.
Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται και οι κάτοικοι της Γιάννουλης στη Λάρισα, οι οποίοι αδειάζουν τα σπίτια τους από ό,τι τους πήρε η κακοκαιρία. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να βγάζουν τα έπιπλα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθώς στην περιοχή μεταβαίνουν κλιμάκια για την στατικότητα των κτιρίων, όπως μεταδίδει ο Μίλτος Σακελλάρης στο OPEN.
«Εκεί το φορτηγό είναι το σπίτι μου. Δεν υπάρχει τίποτα. Τα πέταξα όλα», δηλώνει κάτοικος της Γιάννουλης.
Τα φράγματα που… έμειναν στα χαρτιά
Ο Γιάννης Ζιάκας με τον Δημήτρη Αλεξάκη συνεχίζουν τις αυτοψίες στην πολύπαθη περιοχή της Θεσσαλίας φέρνοντας στο φως, αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν δεκαετίες πριν αλλά που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Ένα από αυτά είναι το φράγμα της Πύλης.
Το μοναδικό ορατό κομμάτι που έχει κατασκευαστεί από τη δεκαετία του -80 είναι η συγκεκριμένη σήραγγα, η οποία θα τροφοδοτούσε τον ταμιευτήρα με νερό. Κατά τα άλλα από τότε δεν έχει πέσει ούτε πέτρα για τη δημιουργία αυτού του αντιπλημμυρικού έργου, όπως μεταδίδει ο Γιάννης Ζιάκας από το σημείο.
«Από τις πύλες από τότε που ήμουν δημοτικό πριν το -80 (έλεγαν) “θα γίνει”… Ξεκινήσανε κάποια έργα έγινε το φράγμα της μεσοχώρας αλλά μέχρι εκεί σταμάτησαν», λέει κάτοικος της περιοχής.
Μόλις 4 χιλιόμετρα από εκεί που υποτίθεται ότι θα βρισκόταν το φράγμα της Πύλης τα ορμητικά νερά παρέσυραν μια ολόκληρη γέφυρα…
Τα ακαθάριστα ρέματα και ποτάμια της περιοχής κατά την διάρκεια του φαινομένου έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη.
Και στην κύτη του Σοφαδίτη ποταμού, του ποταμού που έπνιξε τον Παλαμά, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δάσος -κάτι που σημαίνει ότι το ποτάμι δεν έχει καθαριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Οι κάτοικοι μέσω του OPEN εκφράζουν την αγανάκτηση τους για λάθη και ολιγωρίες που είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστούν τα χωριά τους κάτω από το νερό.
Πηγή: ethnos.gr