Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές τα Πρακτικά του συνεδρίου για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη (φωτο)

Η προσωπικότητα του Καραϊσκάκη, η κατάσταση της υγείας του, οι συγκρούσεις του, οι άγνωστες πλευρές της δράσης του και η επίδραση της μορφής του στη λαϊκή παράδοση όπως αυτά αναλύθηκαν στο συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021 στο Μουζάκι, αποτυπώνονται στα πρακτικά του συνεδρίου τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Κιέριον”.

Την εκδήλωση και το συνέδριο διοργάνωσαν η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και ο Δήμος Μουζακίου με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν 46 συνολικά εισηγήσεις από καταξιωμένους συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φώτισαν σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας και της ζωής του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, σκιαγραφώντας με τρόπο μοναδικό όλη την εποχή του Αγώνα της ανεξαρτησίας.

Εκτός από τα προαναφερθέντα αναλύθηκε η επίδραση του Καραΐσκάκη σε πολλές μορφές της νεοελληνικής τέχνης, όπως στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και τη λογοτεχνία ενώ βιογραφήθηκαν ο γιος του Σπυρίδωνας και ο εγγονός του Γεώργιος Καραϊσκάκης, βουλευτής Καρδίτσας.

Το συνέδριο και τον τόμο των πρακτικών επιμελήθηκαν οι Α. Αντωνίου και Έ. Αντωναράκου.

Στη σημερινή εκδήλωση παρουσίασαν τον τόμο η κ. Μαρία Καμηλάκη, Γλωσσολόγος, Αναπλ. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Αντώνης Αντωνίου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, και η κ. Ελένη Αντωναράκου, Φιλόλογος-Ιστορικός, ΒΑ ΜΑ, τ. Προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης Πόλης & Διαχείρισης Συστημάτων της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν 46 συνολικά εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές (συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες) από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φώτισαν σημαντικές πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, σκιαγραφώντας με τρόπο μοναδικό όλη την εποχή του Αγώνα της ανεξαρτησίας.

Το σημαντικό αυτό υλικό, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αξιοποιήθηκε μέσα από την έκδοση του συλλογικού τόμου που ανέλαβε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και που, έπειτα από πολύχρονη και συστηματική εργασία παρουσιάστηκε στο κοινό. Άλλωστε, ήταν η πρώτη φορά πανελλαδικά που πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τελούσε δε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είχε την υποστήριξη της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.