Δύο χρόνια μετά την κακοκαιρία «Ιανός» κι ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας «Eva» ο Νομός Καρδίτσας επί της ουσίας παραμένει ανοχύρωτος σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Με εξαίρεση τα κατεπείγοντα έργα της περιφέρειας Θεσσαλίας για καθαρισμό σε Καλέντζη, Καράμπαλη, Γαβριά με τη διεύρυνση της κοίτης τους και την κοπή δέντρων, όπου αντιμετώπισε και εμπόδια από τη δασική υπηρεσία, οι μεγάλες εργολαβίες της ΤΕΡΝΑ στον κάμπο επί της ουσίας δεν έχουν ξεκινήσει λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας, ενώ θέματα αλληλοεμπλεκόμενων υπηρεσιών αποτελούν «πληγή» για την ελληνική διοίκηση.

Τα ποτάμια ανήκουν και στους δήμους και στην αιρετή περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη και στις δασικές υπηρεσίες, ενώ για τα αρδευτικά δίκτυα και τα κανάλια, η δικαιοδοσία ανήκει στους ΤΟΕΒ.

Σε περίπτωση πλημμύρας βέβαια υπάρχει διάχυση ευθυνών και στο τέλος μας φταίει ο «κακός μας ο καιρός»…!

Εννοείται φυσικά πως τα πλημμυρικά φαινόμενα πλέον δεν αντιμετωπίζονται στον κάμπο αλλά κυρίως στα ορεινά, όπως απέδειξε και η θεομηνία «Ιανός». Έργα ορεινής υδρονομίας και φράγματα είναι απαραίτητα όσο ποτέ πλέον λόγω της κλιματικής κρίσης, ενώ οι πάντες έχουν αντιληφθεί πως τα τελευταία χρόνια θα έχουμε συχνά καταιγίδες, αφού όπως λένε οι επιστήμονες θα «πέφτει η ίδια βροχή αλλά σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα» Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρουν οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία «Eva» που πλήττει από αργά χθες το βράδυ και τη δυτική Θεσσαλία: «Θα είναι σα να αδειάζεις ένα κουβά με νερό σε ένα ποτήρι»!

Η ύπαρξη του φράγματος Σμοκόβου αποδείχτηκε σωτήρια στον Ιανό, ενώ η μη ολοκλήρωσή του στις προηγούμενες μεγάλες πλημμύρες στην Καρδίτσα τον Οκτώβρη του 1994, είχαν ως συνέπεια να βυθιστεί η Μεταμόρφωση κάτω από τα Λασπόνερα επί ένα μήνα…

Η αναγκαιότητα πλέον του φράγματος Μουζακίου είναι πασιφανής και η όποια καθυστέρηση στην υλοποίησή του σε αντίθεση με το φράγμα στον Ενιπέα (Σκοπιάς Φαρσάλων) έχει να κάνει με το γεγονός ότι εγκαταλείφτηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η ιδέα για την κατασκευή των έργων του Αχελώου (πρόκειται για συνοδό έργο), και αφέθηκε η ζώνη κατάκλυσής του στην ανάπτυξη αστικών.

Βιοτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων. Η καθυστέρηση από την άλλη στην εκπόνηση του νέου επικαιροποιημένου Σχεδίου λεκάνης Απορροής Πηνειού (ΣΛΑΠ) το οποίο θα απαντά αν τελικά συπεριλαμβάνεται ή όχι στο σχεδιασμό και το φράγμα Μουζακίου, μας φέρνει το φετινό χειμώνα χωρίς να έχει δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό και για την Πολιτική προστασία έργο…

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο ΣΛΑΠ που είχε συνταχθεί από το 2017 επί υπουργίας Φάμελου, πέραν του ότι απέρριπτε το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς τη θεσσαλική πεδιάδα, περιλάμβανε το χαμηλό φράγμα Μουζακίου που θα συγκρατούσε ελάχιστο όγκο νερού (μόλις 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) ενώ η λύση που προτείνεται πλέον είναι το μεσαίο που θα συγκρατεί 50 εκατομμύρια κυβικά. Το υψηλό έχει απορριφτεί λόγω τη δυσκολία στη ζώνη απαλλοτριώσεων. Τώρα το αν η καθυστέρηση της εκπόνησης της μελέτης για το υδατικό διαμέρισα της Θεσσαλίας (στα υπόλοιπα 12 υδατικά διαμερίσματα έχουν ολοκληρωθεί) σχετίζεται και με το ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει θέση τελικά τι θα κάνει με τον Αχελώο, αυτό είναι ένα ζητούμενο. Ο κίνδυνος μεγάλων πλημμυρών πάντως στη ζώνη των έργων της Συκιάς είναι ορατός και με την κακοκαιρία «Εva» που μας επισκέπτεται, ενώ ο πρωθυπουργός από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αργιθέα, έχει πλέον πλήρη εικόνα της κατάστασης…

«Ν.Α.»