Παράσταση - Δράση για παιδιά και εφήβους στο Κονάκι Προδρόμου

Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με την πέμπτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, δίνοντας νέα ζωή στο μοναδικό σκηνικό των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του 2024, με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης, έρχεται να προσφέρει μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς.

Για δύο ολόκληρους μήνες, έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό της περιφέρειας θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 70 νέες παραγωγές υψηλού επιπέδου –αναθέσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»– οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας.

Για το Ν. Καρδίτσας προβλέπεται στις 13 και 14 Ιουλίου Παράσταση / Δράση για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Το ταξίδι μιας νότας» στο Κονάκι Προδρόμου (Πιανίστας, συνθέτης: Σταύρος Λάντσιας, Μουσικοπαιδαγωγός: Κωνσταντίνα Χρίστου).

Όπως σημείωσε στην παρουσίαση του προγράμματος η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Ο προϋπολογισμός για τις 70 παραγωγές είναι 1.800.000 ευρώ συν ΦΠΑ, επομένως συνολικά φτάνουμε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα απασχοληθεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων στον πολιτισμό, αλλά και ντόπιοι συνεργάτες. Τοπικές Αρχές και οι Περιφέρειες, αλλά κυρίως οι Δήμοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έχουν αγκαλιάσει τον Θεσμό αι συνεργάζονται πολύ στενά με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων που σε κάθε περίπτωση μαζί με τη Λυρική Σκηνή επιφορτίζονται την διοργάνωση».

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη: «Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος ο θεσμός θα έχει το δικό του σύγχρονο site, στο οποίο έχει αναρτηθεί ήδη το πρόγραμμα και από το οποίο θα γίνονται και οι προκρατήσεις για τις παραστάσεις. Το site βρίσκεται στην διεύθυνση allofgreeceoneculture.gr και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεσμού, όχι μόνο μέσα από το ημερολόγιο των παραστάσεων, αλλά και μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται ανά περιφέρεια όλες οι εκδηλώσεις και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι».

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στα 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων για τη μουσική δίνονται 762.600 ευρώ, για το θέατρο 632.400 ευρώ, για τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους 260.400 ευρώ, για τον χορό 223.200 ευρώ, για τα εικαστικά / περφόρμανς 223.200 ευρώ και για το μουσικό θέατρο 130.200 ευρώ.