Ο Θ. Πλεύρης τόνισε ότι μέτρα για τον κορονοϊό μπορεί να υπάρξουν ξανά, αλλά από το φθινόπωρο. Μόλις πριν λίγες ημέρες μιλούσε για κομματικές μοχλεύσεις. Για τις μάσκες στα αεροπλάνα, είπε πως “υπάρχουν φίλτρα”.
Αν και θέλησε να αποσαφηνίσει, θεωρητικά, την κατάσταση, ο Θάνος Πλεύρης μάλλον θόλωσε τα νερά για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα, δύο ημέρες νωρίτερα έκανε λόγο για… “εργαλειοποίηση” των μέτρων βάσει κομματικών συμφερόντων, αναφέροντας πως “κάποιοι ποντάρουν σε οριζόντια μέτρα για να υπηρετήσουν το κομματικό τους αφήγημα”.
Το πρωί της Τετάρτης λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας απέκλεισε τα μέτρα για το καλοκαίρι αλλά τα… συζήτησε για το φθινόπωρο.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega, τόνισε τα εξής: “Θέλουμε να αποφύγουμε την υποχρεωτικότητα και το φθινόπωρο. Υπάρχει πάντως η πιθανότητα γυρίσουμε στα μέτρα. Η φιλοσοφία μας είναι όμως να παραμένουμε σε επίπεδο σύστασης.
Το καλοκαίρι στο βαθμό που δεν πιέζονται οι ΜΕΘ φαίνεται ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα.Από το φθινόπωρο που αλλάζει ο καιρός, και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπουμε. Θα εξαρτηθεί και από την εμβολιαστική πολιτική της Ευρώπης”.
Το… παράδοξο με τις μάσκες
Ο κ. Πλεύρης αρνήθηκε επίσης ότι στα σχολεία, όσο παρέμειναν ανοιχτά, καταγράφηκε υπερμετάδοση και έδωσε τη δική του εξήγηση για το παράδοξο της υποχρωτικότητας της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και της μη υποχρεωτικότητας στα αεροπλάνα.
“Στα σχολεία δεν υπήρξε υπερμετάδοση. Αποδείχθηκε τώρα που έκλεισαν τα σχολεία. Υπήρχε ελεγχόμενη κινητικότητα με τα τεστ κτλ. Το πρωτόκολλο λειτούργησε. Πρωτόκολλα θα υπάρξουν σίγουρα στα σχολεία, δεν ξέρω για μέτρα συγκεκριμένα. Αλλά πριν δύο μήνες δεν μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.
Το μέτρο της μάσκας υπάρχει ως σύσταση. Δεν σημαίνει κάτι που δεν υπάρχει πρόστιμο. Στα αεροπλάνα υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, δεν θα μπορούσε κάθε χώρα να ακολουθεί δική της πολιτική. Εχουν τα φίλτρα τα αεροπλάνα που καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα”.
Ο Υπουργός τέλος αποκάλυψε ότι μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα διαχειρίζονται και περιστατικά covid. “Το σύνολο του ιδιωτικού τομέα πρέπει να διαχειρίζεται πλέονκαι περιστατικά covid. Δεν θέλουμε μονοθεματικά νοσοκομείο.
Πρόθεση των πάντων είναι να πάμε σε ένα εμβόλιο όπως αυτό της εποχικής γραμμής. Σιγουριά για το πότε θα τα έχουμε δεν υπάρχει. Οσοι είναι πάνω από 60 ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν και με τέταρτη δόση” τόνισε.
Επίσης επεσήμανε ότι “η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα, αλλά και το πώς εξελίσσεται , εάν δηλαδή εξελίσσεται σε νοσηλεία. Η Δέλτα έπιασε τη χώρα μας με μέτρα υποχρεωτικότητας, και η διαφορά που βλέπουμε σήμερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, οφείλεται στον εμβολιασμό.
Κανείς δεν πάει στη λογική «πάμε να νοσήσουμε. Έχουμε υπερμεταδοτικότητα, πια η λογική είναι ότι μπαίνουμε σε μία συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, θέλουμε να πάμε σε μία κουλτούρα τήρησης μέτρων. Άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ανθρώπους άνω των 60 ετών και άλλες για τα πιο νεαρά άτομα. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί δεν έχουν καταργηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα, αλλά η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να παραμείνουν σε επίπεδο σύστασης”.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω δηλώσεις του υπουργού έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία ο τουρισμός στη χώρα είναι σε πλήρη “άνθιση”, με τον ΕΟΔΥ να μπερδεύει ακόμη περισσότερο τον κόσμο με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, και με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση με βάση την αναλογία θυμάτων κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Πηγή: news247