Μάχες διαφαίνονται για τις τιμές στα σιτηρά μέχρι τα φετινά αλώνια, καθώς τα πράγματα στη διεθνή αγορά δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ο καιρός κάνει τα δικά του παιχνίδια, ειδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Καναδάς κόβει εξαγωγές και τα ουκρανικά αποθέματα δίνουν και παίρνουν.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη Φότζια να μένει αμετακίνητη για το σκληρό στα 345 ευρώ ο τόνος, εξέλιξη που συνδέεται με την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς την εξέλιξη της φετινής παραγωγής, λόγω των διακυμάνσεων του καιρού. Βέβαια, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η Ιταλία αναμένει μια ανάκαμψη της παραγωγής κατά 12% με τις ποσότητες που περιμένει η βιομηχανία ζυμαρικών από τα αλώνια του 2023, να ανέρχονται σε λίγο πάνω από 4 εκατ. τόνους. Σε σύνολο Ε.Ε η αύξηση θα είναι της τάξης του 5%, ενώ 5% αυξημένη παραγωγή αναμένεται και από τον Καναδά, όσο στις ΗΠΑ αναμένετια μια ανάκαμψη της τάξης του 3%. Φυσικά, μένει να φανεί αυτό, αφού ήδη στον Καναδά εκφράζονται κάποιες αγωνίες αναφορικά με την εξέλιξη της χρονιάς καλλιεργητικά, ιδίως σε ό,τι αφορά στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Ένας άλλος λόγος που βοηθάει το σκληρό σιτάρι να διατηρήσει την τιμή του και στην ελληνική αγορά (27-28 λεπτά το κιλό) έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Καναδάς αρχίζει να βάζει κάποιους φραγμούς στις εξαγωγές, λόγω μείωσης των αποθεμάτων της προηγούμενης σοδειάς.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι εγχώριοι αναλυτές βλέπουν να γίνεται μάχη για να κρατηθεί η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι νέας σοδειάς πάνω από τα 25 λεπτά το κιλό, κάτι που θα εξαρτηθεί βέβαια σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις ποιότητες οι οποίες τελικά θα προκύψουν το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, ο πιο υποστηρικτικός για τις τιμές παράγοντας, είναι τα αποθέματα, τα οποία παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Θα χρειαστεί ακόμα μια σοδειά σαν τη φετινή προκειμένου να μπορέσει το εμπόριο να βρει γερό πάτημα ώστε να επιστρέψει τις τιμές σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα πριν από το 2021. Πάντως, θετική εξέλιξη πιυ δείχνει μια συγκράτηση της πτώσης, είναι το γεγονός ότι επί δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η Φότζια δεν έγραψε νέες απώλειες, ενώ αντίστοιχη στασιμότητα παρατηρείται και στις τιμές εξαγωγής του Καναδά.
Πιέζεται το κριθάρι
Στο κτηνοτροφικό κριθάρι πάντως, ήδη η πίεση που ασκείται στις τιμές είναι μεγάλη με την αγορά να κινείται σήμερα στα 21 λεπτά το κιλό και με καθοδικές βλέψεις.
Αντίθετα στο βυνοποιήσιμο κριθάρι τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς τα συμβόλαια της βιομηχανίας παραγωγής μπύρας και εν προκειμένω της Αθηναϊκής έχουν κλειστεί με 240 ευρώ ο τόνος για μια ποσότητα της τάξεως των 62.000 τόνων και δεν πρόκειται να απειληθούν από τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά.
Γιάννης Πανάγος- agronews.gr