Πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού στο πρώην Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων

•Τί λέει στο «Ν.Α» για την αξιοποίηση του χώρου ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Μια εστία πολιτισμού που λείπει από την Καρδίτσα φιλοδοξεί να δημιουργήσει στον χώρο του πρώην Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων η δημοτική αρχή Καρδίτσας που έχει ξεκινήσει ήδη προσπάθεια για να περιέλθει όλη αυτή η έκταση στη δικαιοδοσία της.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος κατάλληλος για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με αίθουσες και χώρους που δυστυχώς λείπουν από την περιοχή μας.

Ο χώρος του πρώην Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος έχει ήδη έρθει σε επαφή για το θέμα αυτό με τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη ζητώντας να παραχωρηθεί στο δήμο Καρδίτσας η συγκεκριμένη έκταση μαζί με τα κτίρια που υπάρχουν μέσα σε αυτή. Η πρόθεση του κ. Αυγενάκη φαίνεται να είναι θετική και εφόσον η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη τελεσφορήσει θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη μελέτης και την αναζήτηση χρηματοδότησης.

Ο χώρος

Οπως προαναφέρθηκε ο χώρος του πρώην Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βρίσκεται Νοτιοδυτικά της πόλης Καρδίτσας, επί της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Μητρόπολης.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο το οποίο έχει έκταση περίπου 96 στρέμματα. Ένα μεγάλο τμήμα αυτού του αγροτεμαχίου έκτασης 49 στρεμμάτων χρησιμοποιείται για καλλιέργεια. Στο υπόλοιπο έκτασης περίπου 47 στρεμμάτων είναι χωροθετημένα 27 κτίρια, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας.

Τα πρώτα κτίρια κατασκευάστηκαν το 1940 και χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση του Σταθμού Επιβητόρων και την τεχνητή σπερματέγχυση.

Αργότερα εγκαταστάθηκε στο χώρο το ζωικό κεφάλαιο προβάτων και το 1978 η Υπηρεσία Γενετικής Βελτίωσης των ζώων. Το 1990 τα κτίρια περιήλθαν στην αρμοδιότητα του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) και δημιουργήθηκε ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας με ζωικό κεφάλαιο προβάτων και συγκεκριμένα με την «Καραγκούνικη φυλή».

Το 2011 σταμάτησε η λειτουργία των δύο Υπηρεσιών που στεγάζονταν στο χώρο και τα κτίρια εγκαταλελειμμένα πλέον είναι έρμαια στη φθορά του χρόνου. Όπως είναι φανερό η αξία των κτιρίων είναι καταρχήν ιστορική, με δεδομένο ότι ο Σταθμός Επιβητόρων ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του.

Στο χώρο υπάρχουν επίσης δύο κτίρια τα οποία λειτουργούσαν ως φυλάκια και αποτελούσαν την είσοδο της πόλης για τους κατοίκους του ορεινού όγκου της περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2011 και μετά, οπότε και έκλεισαν οριστικά οι υπηρεσίες που λειτουργούσαν στο χώρο, παρατηρείται μια εγκατάλειψη του χώρου και των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σκοπός της παραχώρησης λοιπόν είναι η αξιοποίηση των κτιρίων εντός του αγροτεμαχίου, τα οποία παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη αισθητική και αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης και η κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, για να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές χρήσεις και χρήσεις αγοράς τοπικών προϊόντων.

Πολυχώρος

Συγκεκριμένα όπως τονίζει στο “ΝΑ” ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε κομβικό σημείο το οποίο αποτελεί πέρασμα για τους επισκέπτες της λίμνης Πλαστήρα και βρίσκεται στις παρυφές της πόλης σχετικά κοντά στο κέντρο.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας σημειώνει ότι αρκετά από τα υπάρχοντα κτίρια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και εφόσον συντηρηθούν μπορούν να διαμορφωθούν και να μετατραπούν είτε σε αίθουσες όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις (εικαστικές, φωτογραφίας κλπ), εκδηλώσεις (όπως παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες κλπ) καθώς και σε ένα μόνιμο εκθετήριο-πωλητήριο τοπικών προϊόντων.

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Τσιάκο θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν τοπικά χαρακτηριστικά. Ετσι στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία ενός Μουσείου Καραγκούνικης Φορεσιάς αξιοποιώντας ενδεχομένως και τη μοναδική συλλογή της αείμνηστης Μαίρης Θεολόγη που αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη καθώς και η δημιουργία ενός Μουσείου Ποδηλάτου.

Επίσης και ο περιβάλλοντας χώρος μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα για τη διεξαγωγή συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο εκδηλώσεων τέχνης αλλά και ανάδειξης των χαρακτηριστικών της περιοχής μας. Ενα χώρο διαδραστικό που θα αξιοποιείται για διάφορες διοργανώσεις ακόμα και εποχιακά” είπε ο κ. Τσιάκος και εκτίμησε ότι η προσπάθεια για την παραχώρηση θα έχει θετική έκβαση. “Εφόσον όλα πάνε καλά θα θέσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σε διαβούλευση για να ακούσουμε προτάσεις αλλά και παρατηρήσεις ώστε να προχωρήσουμε στη σύνταξη μελέτης και στη συνέχεια να αναζητήσουμε χρηματοδότηση” κατέληξε ο κ. Τσιάκος.

Τζένη Σουλτανιά