Λίγες ημέρες απέμειναν έως ότου αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι και να εισέλθουμε σταδιακά σε ένα φθινοπωρινό τοπίο. Βέβαια, οι ερχόμενοι μήνες μας επιφυλάσσουν δυσοίωνες εξελίξεις όσον αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, αλλά και την πανδημία.

Σχετικά με την ακρίβεια, οι προβλέψεις και τα δεδομένα που καθημερινά διαμορφώνονται στον ενεργειακό τομέα, μας προετοιμάζουν για έναν χειμώνα με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Ωστόσο, η πανδημία δεν δύναται να παραμείνει σε δεύτερη μοίρα στις ζωές μας.

Προτού λοιπόν, αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι, ας ρίξουμε μία ματιά στους σκληρούς δείκτες του ιού που λειτουργούν ως ανησυχητικά σημάδια ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Χρειάζεται ακόμη και τούτη τη στιγμή να διερωτηθούμε για ποιο λόγο κατέχουμε πρωτιά σε θανάτους συμπολιτών μας από κορωνοϊό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και αν πρόκειται το καταπονημένο ΕΣΥ να στηριχθεί με επιπλέον προσωπικό σε οργανικές θέσεις, αν θα αναβαθμιστούν εξίσου οι υποδομές του.

Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να στραφούν προς την κυβέρνηση, η οποία είναι αρμόδια να απαντήσει στις εύλογες αυτές απορίες αντί να προσμένουμε μονάχα τις (χρήσιμες) συμβουλές των ειδικών. Δεν νοείται να προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες δίχως στρατηγικό πλάνο κατά του ιού, έτσι ώστε να επικρατήσει μία στοιχειώδη ανακούφιση και στους υγειονομικούς του δημόσιου τομέα υγείας.

Χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στα διαδικτυακά μέσα ο κ. Άγγελος Νικολάου, γιατρός που παραιτήθηκε έπειτα από 38 χρόνια στο ΕΣΥ, έγραψε ότι «μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς δεν αντιδρά η κοινωνία με την κατάσταση στο ΕΣΥ. Είμαι ένας από τους πολλούς γιατρούς που παραιτήθηκαν πρόσφατα από το Νοσοκομείο.

Υπηρέτησα πάνω από 38 χρόνια ως Νοσοκομειακός γιατρός, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στο ΕΣΥ και με απόλυτη βεβαιότητα δηλώνω ότι τέτοια διαλυτική κατάσταση στα Νοσοκομεία δεν υπήρξε ποτέ, ούτε στην καρδιά των μνημονίων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συνεπώς, απέναντι στην απόγνωση τόσο των ανθρώπων της δημόσιας υγείας, όσο και αρκετών Ελλήνων πολιτών, καλείται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας που αντί να συρρικνώνεται καθημερινά όλο και πιο πολύ, πρέπει να ελευθερωθεί από την τελμάτωση που έχει περιέλθει τις τελευταίες δεκαετίες.

Τέλος, είναι σημαντικές είναι οι καίριες ερωτήσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη γύρω από τα αίτια που οδηγούν σε υψηλά νούμερα θανάτων λόγω του ιού, χωρίς να αρκούμαστε στα κλασικά ερωτήματα για την πανδημία με προβλέψιμες απαντήσεις.
Δ.Γ.