Προς αξιοποίηση 15.000 στρέμματα αγρανάπαυσης στο Ν. Καρδίτσας

    Στην προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα, χωρίς οι δικαιούχοι να χάνουν τις σχετικές επιδοτήσεις, προχωρά το ΥπΑΑΤ σε  συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το εν λόγω μέτρο αφορά περίπου 40-45.000 στρέμματα στο Νομό Καρδίτσας που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2020. Ωστόσο όπως εκτιμούν έμπειροι κύκλοι της τοπικής αγοράς, περίπου τα 15.000 μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν και να καταστούν καλλιεργησιμα. Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να αυξήσουν τις καλλιέργειες σε συγκεκριμένα προϊόντα που καταγράφονται προβλήματα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω της αξιοποίησης των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα που δίνει το πρόγραμμα.
    Δεν προσμετρώνται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων οι εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, οι οποίες εμπίπτουν στο καθεστώς παρεκκλίσεων που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, διευκρινίζει με σχετική ενημερωτική ανακοίνωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.