Έως το καλοκαίρι του 2025 φέρεται να ετοιμάζεται η υπογραφή των 5 αρδευτικών έργων που προωθούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ) μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», τα οποία έχουν καταλήξει σε μεγάλα εργοληπτικά αλλά και εξειδικευμένα σχήματα, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, AKTOR, METLEN, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μεσόγειος, Θαλής κ.α..
Αυτό αναφέρουν, τουλάχιστον, σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που μάλιστα βάζουν ως στόχο να «πέσουν υπογραφές» ακόμα και εντός Μαΐου, δίχως όμως, να υπάρχει απόλυτη… σιγουριά ότι θα επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα. Επί της ουσίας, μάλλον πρόκειται για στόχευση ή προσδοκία από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, που όμως, μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Οι διαγωνισμοί για τα πέντε αυτά έργα (Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Λασιθίου, φράγμα Μιναγιώτικο, Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Λάρισας – Ορφανών Καρδίτσας, αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο) έχουν προχωρήσει μέχρι του σημείου της ανακήρυξης των αναδόχων.
Εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων για να ξεκινήσουν. Τα έργα αυτά συνδέονται με το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να υπογραφούν και εκκινήσουν το συντομότερο δυνατόν για να μην κινδυνεύσουν οι συγκεκριμένοι πόροι.
Οι ανάδοχοι
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει το έργο «Μεταφορά και Διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» (με δεσμευτική προσφορά 169.500.000 ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 51.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι συνολικά 220.500.000 ευρώ) αλλά και τη «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Π.Ε. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» (προϋπολογισμού 55.900.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με παράλληλη χρηματοδότηση 18.582.900 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα συνολικά 74.482.900 ευρώ).
Για το «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΕΙΑΣ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ-ΟΡΦΑΝΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Metlen– Μεσόγειος (αρχική σύμβασης ύψους 107,2 εκατ. σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 24 εκατ. ευρώ, αρχικά, από RRF). Για το έργο «Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» ανάδοχος είναι το σχήμα ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (105,4 εκατ. σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με παράλληλη χρηματοδότηση 34,2 εκατ. από RRF αρχικά). Για το έργο «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία φράγματος Μιναγιώτικου» ανάδοχο είναι το σχήμα Metlen – Aktor Group – Μεσόγειος (αρχικού προϋπολογισμού 96.494.657,15 ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 29.550.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι συνολικά 126.044.657,15 ευρώ).
Να θυμίσουμε, όμως, ότι ήδη έχουν γίνει και τροποποιήσεις στα έργα που σχετίζονται με μεταβολές – προσθήκες στο τεχνικό τους αντικείμενο με νέα υποέργα, αναπροσαρμογές ανοδικές (έως και 10%) στους προϋπολογισμούς σε ό,τι αφορά στη συνδρομή του RRF αλλά και μεταθέσεις της χρονικής διάρκειας υλοποίησης κατά 6 μήνες, έως τις 30/06/2026.
Χωρίς προσφορές είχε καταλήξει ο διαγωνισμός για το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου Πέλλας, αξίας 98,5 εκατ. ευρώ. Το έργο του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης Αλμωπαίου» προορίζονταν να εξυπηρετήσει συνολικά εκτάσεις 120.440 στρεμμάτων που υπάγονται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, και αφορούσε στην άρδευση της περιοχής και προβλέπεται να υλοποιηθεί με κλειστά αρδευτικά δίκτυα συνολικού μήκος 790 χλμ.. Αυτό, προφανώς, «έχασε το τρένο» του Ταμείου Ανάκαμψης.