• Συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου, επικεφαλής του συνδυασμού
«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ / ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» του Δήμου Σοφάδων
Ζει και δραστηριοποιείται στην πόλη των Σοφάδων. Γνωρίζει τους ανθρώπους της περιοχής και ειδικά τους αγρότες οι οποίοι τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο, σύμμαχό τους. Ο λόγος για τον Δημοσθένη Κατσή ο οποίος γνωρίζοντας καλά την περιοχή, τα προβλήματα και τις ανάγκες της και αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκόμισε από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή του με τα κοινά, αποφάσισε να διεκδικήσει το Δήμο Σοφάδων. Εχοντας στο πλευρό του ανθρώπους από κάθε γωνιά του δήμου Σοφάδων, μεγαλύτερους και νεότερους που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και έχουν «κοινή πεποίθηση πως ως δημότες αξίζουν περισσότερα», ο κ. Κατσής δίνει τον αγώνα του για «ένα Δήμο βιώσιμο και ανταγωνιστικό, που θα ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα εξωτερικεύσει τη φυσιογνωμία του με σκοπό να αποτελέσει Πρότυπο σε όλους τους τομείς».
Σήμερα μιλά στο «ΝΑ» για την απόφασή του αυτή και το όραμά του για τον Δήμο Σοφάδων και τους Σοφαδίτες.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
-κ. Κατσή τί ήταν εκείνο που σας ώθησε να διεκδικήσετε το Δήμο Σοφάδων στις επερχόμενες εκλογές;
Από τα νεανικά μου χρόνια με ενδιέφερε να ασχολούμαι με τα κοινά και να είμαι ενεργός στην κοινωνία. Ωστόσο, πάντα πίστευα ότι για να διεκδικήσει κανείς θεσμικές και τόσο σημαντικές θέσεις όπως αυτή του Δημάρχου, θα πρέπει να έχει ένα υψηλό επίπεδο γνώσης και εμπειρίας που πιστοποιείται από σπουδές και μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία.
Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σ’ έναν χώρο που απαιτεί συχνά ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες εκτός αυτής, ιδίως στην Ευρώπη. Έτσι, μου έχει δοθεί η ευκαιρία πολλών ταξιδιών και συνεργασιών με αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές, Περιφέρειες, Φορείς εντός και εκτός Ελλάδας που με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι ο Τόπος μας, ο Δήμος Σοφάδων δυστυχώς δεν έχει προσαρμοστεί στις επιταγές των καιρών. Έχει μείνει πίσω σε πολλούς τομείς και δεν έχει γνωρίσει καμία ουσιαστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Η αγάπη μου για τους Σοφάδες και η απογοήτευσή μου για την σημερινή τους εικόνα, σε συνδυασμό με τη διάθεσή μου για κοινωνική προσφορά, αλλά και η προτροπή πολλών συμπολιτών μου, με ώθησαν στην απόφαση να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου για το Δήμο Σοφάδων.
Θέλω να επαναλάβω και σε εσάς την άποψή μου, πως οι θέσεις «Διοίκησης» πρέπει να διεκδικούνται από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη βιοπορισμού, ανθρώπους που μέσω αυτών των θέσεων δεν αναζητούν επάγγελμα και προσωπικό πλουτισμό. Νιώθω ότι μετά από τόσο χρόνια στο Επιχειρείν, έχω καταφέρει να βιοπορίζομαι εξ ολοκλήρου και επιτυχώς από τη δουλειά μου, γεγονός που μου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθώ με την ανασυγκρότηση και ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ / ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του Τόπου μας, του Δήμου Σοφάδων.
-Λόγω της επαγγελματικής σας δραστηριότητας γνωρίζετε πολύ καλά τις ανάγκες των αγροτών. Ο Δήμος Σοφάδων ως κατεξοχήν αγροτικός δήμος τί μπορεί να κάνει για να βελτιώσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι αγρότες της περιοχής;
Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Είμαι πτυχιούχος Γεωπόνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον Πρωτογενή Τομέα όλα τα χρόνια της ζωής μου. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου, αρχικά λόγω της φύσης της γεωργικής δραστηριότητας. Βλέπετε το επάγγελμα του αγρότη εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Συνοπτικά, να σας αναφέρω ορισμένες ιδιομορφίες του Γεωργικού Τομέα που δεν συναντώνται σε άλλους Τομείς της Οικονομίας μας.
Αρχικά, η γεωργική παραγωγή είναι μία παραγωγική διαδικασία που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση των παραγωγικών συντελεστών. Έπειτα, σχετικά με την ελαστικότητα της προσφοράς και της ζήτησης, η μεν ελαστικότητα της προσφοράς παρουσιάζεται σχεδόν ανελαστική, η δε ελαστικότητα της ζήτησης φαίνεται να παίρνει τιμές πιο κοντά στο μηδέν παρά στη μονάδα. Επιπλέον, η εισοδηματική ελαστικότητα είναι χαμηλή για τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα. Ακόμα, ένα γεωργικό προϊόν είναι αποτέλεσμα μίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας που για να ολοκληρωθεί απαιτείται ένα αυστηρά ορισμένο χρονικό διάστημα. Τέλος, εφόσον η γεωργική παραγωγική διαδικασία είναι σε εξάρτηση με το φυσικό περιβάλλον, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσής της. Αυτές οι ιδιομορφίες καταλήγουν στην δημιουργία δύο βασικών προβλημάτων, στο χαμηλό γεωργικό εισόδημα και στην αστάθεια των τιμών που συνιστούν το λεγόμενο «Γεωργικό Πρόβλημα».
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ο Πρωτογενής Τομέας και το επάγγελμα του αγρότη απαιτούν εκ φύσεως μία σοβαρή αντιμετώπιση με τη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής.
Ο Δήμος Σοφάδων, δυστυχώς ούτε έχει αντιληφθεί τους παράγοντες αυτού του σύνθετου προβλήματος, ούτε γνωρίζει πως θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες της γεωργικής δραστηριότητας. Ακόμα χειρότερο όμως είναι, ότι δεν γνωρίζει να αναζητήσει στοιχειωδώς ούτε παραδείγματα άλλων χωρών με αντίστοιχα προβλήματα, των οποίων οι Δήμοι έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου δράσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Για να μην πλατιάζω και γίνομαι κουραστικός, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των συνθηκών για όσους δραστηριοποιούνται στον Πρωτογενή Τομέα. Στόχος μου είναι αρχικά, η ενημέρωση όλων όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά για τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και οι αναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εναρμονισμένη την ΚΑΠ και ο Δήμος Σοφάδων να μην γνωρίζει τι είναι η ΚΑΠ. Ποιες παροχές προσφέρει, πως προστατεύεται ο παραγωγός, πως διασφαλίζεται το προϊόν του, τι προνόμια μπορεί να απολαύσει, σε ποιες παραγωγικές διαδικασίες μπορεί να προβεί.
Έπειτα, έχουμε σχεδιάσει μία σειρά συγκεκριμένων δράσεων που θα αντιμετωπίσουν τους παράγοντες που οδηγούν στο «Γεωργικό Πρόβλημα». Ενδεικτικά να αναφερθώ στα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχει άμεση ανάγκη ο Δήμος Σοφάδων, στη σύσταση αρχής αγροτικής αναπτυξιακής πολιτικής, και άλλα πολλά που θα μου επιτρέψετε να τα παρουσιάσω προσεχώς με τους υπόλοιπους άξονες του Προγράμματός μας.
-Πέρα από τον πρωτογενή τομέα, διαβλέπετε άλλους τομείς στους οποίους ο δήμος Σοφάδων μπορεί να στραφεί;
Φυσικά! Θεωρώ μεγάλο λάθος στις μέρες μας, να στρεφόμαστε εξ ολοκλήρου στην ανάπτυξη ενός Τομέα πιστεύοντας ότι η Διεθνής Οικονομία θα αναγνωρίσει κάποιο οικονομικό πλεονέκτημα στο Δήμο μας και έτσι αυτός θα είναι ανταγωνιστικός. Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι ο Δήμος Σοφάδων ανήκει σε ένα οικονομικό σύστημα που προϋποθέτει την ανεμπόδιστη ύπαρξη ανταγωνισμού. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε όλες τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του Τόπου μας, σε όλους τους Τομείς, έτσι ώστε να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε την βιώσιμη ύπαρξή μας σ’ αυτό το οικονομικό σύστημα.
Ο Δήμος Σοφάδων μπορεί να παράγει προϊόν και υπηρεσίες ταυτόχρονα, χωρίς να υστερεί έναντι άλλων Δήμων. Το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ / ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» επιδιώκει την παραγωγική ενασχόληση του Δήμου μας σε πολλούς Τομείς, ενδεικτικά να αναφέρω τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.
Σ’ έναν κόσμο που αναπτύσσεται τόσο ραγδαία και που η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει ασύλληπτες διευκολύνσεις και προοπτικές, επιτρέψτε μου να θεωρήσω μωρία την ενασχόληση ενός Δήμου με έναν μόνο Τομέα.
-Στην πόλη των Σοφάδων είναι πολύ έντονο το στοιχείο των Ρομά. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αρμονική συνύπαρξή τους με τους Σοφαδίτες και τί πρέπει να γίνει με τον παλιό οικισμό ο οποίος κατά γενική ομολογία υποβαθμίζει την εικόνα της πόλης;
Έχω αναφέρει πως κύρια επιδίωξή μου είναι ένας Δήμος για «ΟΛΟΥΣ» και Δήμος για «ΟΛΟΥΣ» θα επαναλάβω πως για εμένα σημαίνει φιλικός και προσβάσιμος σε όλους, χωρίς κοινωνικές, θρησκευτικές και φυλετικές διακρίσεις. Σημαίνει ένας Δήμος Σοφάδων που σέβεται έμπρακτα τη διαφορετικότητα, την μοναδικότητα και την ελευθερία έκφρασης του κάθε συνανθρώπου μας.
Συνεπώς, ο διαχωρισμός μεταξύ Ρομά και Σοφαδιτών δεν υπάρχει για εμένα. Η Κοινωνία μας πρέπει να σέβεται μία φυλή που έχει τις ίδιες ελευθερίες και τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε ευνομούμενη κοινωνία και κράτος δικαίου αλλά να μιλάμε ακόμα για προσπάθεια αρμονικής συνύπαρξης Ρομά και Σοφαδιτών. Αυτές οι αναχρονιστικές αντιλήψεις δεν ταιριάζουν στην Κοινωνία μας, δεν ταιριάζουν στην αξιοπρέπειά μας.
Αναγνωρίζω τα προβλήματα που υπάρχουν όταν τόσα χρόνια η χώρα μας πορεύεται με προκαταλήψεις και στεγανά, σαν να μην γνώρισε ποτέ το Διαφωτισμό και την Αναγέννηση της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό όμως δεν μπορεί να διαιωνίζεται.
Επιδίωξή μου είναι η ενσωμάτωση – κοινωνική ένταξη των Ρομά, με ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξάλειψη των υποβαθμισμένων καταυλισμών, την αναζήτηση πόρων για εκσυγχρονισμό των οικισμών, τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε συνεργασία με την ειδική γραμματεία κοινωνικής ένταξης των Ρομά και άλλα πολλά, που όπως είπα και προηγουμένως θα παρουσιαστούν παρουσία των Υποψηφίων του Συνδυασμού μας αφού το πρόγραμμά μας αφορά σε ένα ομαδικό σχεδιασμό.
-κ. Κατσή γιατί οι Σοφαδίτες να επιλέξουν τον Συνδυασμό σας και εσάς προσωπικά στις 8 Οκτωβρίου;
Προσβλέπω σ’ ένα Δήμο βιώσιμο και ανταγωνιστικό, που θα ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα εξωτερικεύσει τη φυσιογνωμία του με σκοπό να αποτελέσει Πρότυπο σε όλους τους τομείς. Ένα Δήμο για Όλους με διαφάνεια, λογοδοσία και ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες διαρκούς διαβούλευσης. Στην ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ/ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, όπως έχω αναφέρει πολλάκις, συμπορευόμαστε όσοι έχουμε την πεποίθηση ότι ως δημότες αξίζουμε περισσότερα και ότι ο τόπος μας, ο Δήμος Σοφάδων, μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς και για άλλους Δήμους της χώρας μας.
Οπότε στην ερώτησή σας απαντώ, ότι προσκαλώ όλους τους Δημότες του Δήμου Σοφάδων στην προεκλογική μου ομιλία στις 10 Σεπτεμβρίου που θα παρουσιασθεί το πρόγραμμά μας, ν’ ακούσουν τις θέσεις μας, να μας γνωρίσουν, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να συζητήσουμε όλοι μαζί το σχέδιο για την «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ / ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» του Δήμου μας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημά σας.