Η προτομή του Γέρου του Μωριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θα κοσμεί σε λίγους μήνες ένα κεντρικό σημείο της Καρδίτσας. Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Καρδίτσας για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα τιμής, μνήμης και ευγνωμοσύνης την κατασκευή και τοποθέτηση της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας με απόφασή του παραχώρησε για το σκοπό αυτό δημοτικό χώρο κοντά στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση αυτής της απόφασης η οποία ωστόσο έχει πλέον δρομολογηθεί. Την προτομή θα φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Βαγγέλης Ηλίας και θα είναι από λευκό μάρμαρο πολύ καλής ποιότητας από τα λατομεία Διονύσου-Πεντέλης. Θα έχει φυσικό μέγεθος έτσι ώστε να εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο και θα λαξευθεί σε μάρμαρο με την παραδοσιακή μέθοδο.

Το κόστος θα ανέλθει στα 13.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και θα καλυφθεί με την οικονομική υποστήριξη φορέων, όπως η περιφέρεια Θεσσαλίας που θα διαθέσει για το σκοπό αυτό 1240 ευρώ αλλά και ιδιώτες χορηγούς.

Επιθυμία του Κύριλλου 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατασκευή προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η τοποθέτησή της σε κεντρικό σημείο της Καρδίτσας αποτελούσε επιθυμία του αείμνηστου Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος Κυρού Κυρίλλου ο οποίος ως γνωστόν κατάγονταν από την Πελοπόννησο και ήταν μέλος του Συλλόγου Πελοποννησίων Νομού Καρδίτσας. Μάλιστα για το λόγο αυτό επελέγη ο χώρος που θα τοποθετηθεί η προτομή να είναι κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό.

Τον Σεπτέμβριο 

Ο γλύπτης έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες του. Αρχικά θα κάνει ένα πρόπλασμα από πυλό στις τελικές διαστάσεις που θα φέρει τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το οποίο θα δουν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου και εφόσον δώσουν το…πράσινο φως θα προχωρήσει στην τελική κατασκευή.

Εκτιμάται ότι η προτομή θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο.

Τζένη Σουλτανιά