Προβληματίζει η μη επάρκεια νερού για την άρδευση στο Δήμο Σοφάδων

Το υδατικό έλλειμμα που παρουσιάζεται φέτος στη Λίμνη Σμοκόβου ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων.

Τόσο ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, όσο και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήριος Γιαννακός, αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο εν λόγω ζήτημα που «καίει» τους αγρότες. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσής επισήμανε ότι η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Σμοκόβου ανέρχεται στα 128 – 129 εκ. κυβικά μέτρα, περίπου στο 45 – 50% σε σχέση με τις απαιτήσεις της περιοχής για να ποτιστούν τα χωράφια.

Όσον αφορά για τον έλεγχο του νερού ο κ. Κατσής είπε ότι τα υδρόμετρα που θα τοποθετηθούν στις κεφαλές των αγωγών προς Δομοκό και Σοφάδες, θα βοηθήσει στη σωστή παρακολούθηση του νερού. Επιπλέον, με αφορμή ερώτηση του κ. Δημήτρη Κοντοβά, για την πορεία των αποκαταστάσεων στα αντλιοστάσια, ο κ. Γιαννακός εστίασε εξίσου στο μείζον ζήτημα του νερού. Όπως είπε ο ίδιος, «πρέπει να το διαχειριστούμε με σύνεση, να το μοιράσουμε σωστά και δίκαια».

Παράλληλα, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κοντοβά για την πορεία των αποκαταστάσεων στα αντλιοστάσια, ο κ. Γιαννακός είπε ότι τα τρία συνεργεία που έχουν αναλάβει εξ αρχής τις αποκαταστάσεις, συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι εμφανή σε κάποιες τοποθεσίες. «Ευελπιστούμε ότι όλα θα είναι έτοιμα, όπως έχουν γίνει έως τώρα στην Αγία Παρασκευή, στον Κέδρο, τον Πύργο Κιερίου και στην Άρνη όπου έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στα αντλιοστάσια. Προχωράμε αυτό το διάστημα και σε καθάρισμα καναλιών, αρχής γενομένης από την Κυψέλη, στην Πασχαλίτσα έπειτα και στο Ερμήτσι», σημείωσε.

Επίσης, σχετικά με την ακριβή λειτουργία των αντλιοστασίων προς γνώση των δημοτών, ο κ. Κατσής συμπλήρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη με τους φορείς του ΤΟΕΒ την ερχόμενη Παρασκευή, μέσω της οποίας θα ενημερωθούν επισήμως οι δημότες λύνοντας τις απορίες τους.