Απώλειες από 7 έως και 12 ευρώ ο τόνος γράφουν οι τιμές για τα σκληρά σιτάρια καναδικής προέλευσης στις ιταλικές αγορές, σε μια εξέλιξη, μάλλον αναμενόμενη, αφού έπειτα από πολλές εβδομάδες συσσώρευσης, με μικρές και επιλεκτικές ανοδικές προσαρμογές για τις ιταλικές προελεύσεις, η αγορά απέτυχε να αντιδράσει ουσιαστικά στην κατακόρυφη πτώση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την άλλη, η Φότζια, κρατά αμετάβλητη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα τις τιμές σκληρού σίτου, στα 395 με 400 ευρώ ο τόνος.
Υποχωρούν οι τιμές για τον καναδέζικο σκληρό σίτο στην σκιά των εξαγωγών Τουρκίας
Μετά την αναπροσαρμογή των τιμών που καταγράφεται στις λίστες του εμπορικού κέντρου του Μπάρι, το απόγευμα της Τρίτης 3 Οκτωβρίου, η πρώτη ποιότητα καναδικού σκληρού σίτου με πρωτεΐνη άνω του 15%, υποχωρεί κατά 7 ευρώ ο τόνος, στα 493 ευρώ, χάνοντας τα 500 ευρώ που σταμάτησε η προηγούμενη διόρθωση προ τριών εβδομάδων. Για την χαμηλότερη ποιοτική κατηγορία, η διόρθωση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, 12 ευρώ, με τη νέα τιμή να γράφει στα 479 ευρώ ο τόνος.
Στην απουσία ειδήσεων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια ανοδική διάσπαση της γενικευμένης συσσώρευσης για τις τιμές σκληρού σίτου, φαίνεται πως η αγορά θα μπορούσε να δοκιμάσει έναν νέο γύρο διόρθωσης, αν και η απουσία αποθεμάτων και η μικρή σοδειά του Καναδά δεν αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια. Από την άλλη, η αγορά έχει αφομοιώσει την απουσία κρίσιμων όγκων από τη σοδειά του Καναδά, που έφτασε τους 4,2 εκατ. τόνους έναντι των 5,9 εκατ. τόνων το 2022.
Όλα αυτά, όσο ταυτόχρονα έκανε την επανεμφάνισή του στην αγορά η Τουρκία, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως η γειτονική χώρα έχει ακόμα να δώσει ποσότητες, αν και υπάρχουν διαρροές από την Άγκυρα, που θέλουν την εισαγωγή ποσοστώσεων για συγκράτηση των τιμών στην εσωτερική αγορά της χώρας.
Στο φύλλο 833 της Agrenda που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο, το ρεπορτάζ για την αγορά σκληρού σίτου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σε περίπτωση λοιπόν που η Τουρκία παραμείνει δραστήρια στο εξαγωγικό κομμάτι, η συσσώρευση που εμφανίζουν εδώ και ένα μήνα οι τιμές σκληρού σίτου, θα μπορούσε να εκτονωθεί σε νέα πτώση, που θα ξεκινούσε πρώτα από τα 500 ευρώ ο τόνος, με τα οποία διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά τα καναδέζικα σκληρά σιτάρια»
Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισάγει 600.000 τόνους σκληρού σίτου, έναντι 300.000 τόνων που είναι το συνηθισμένο τονάζ αυτήν την εποχή, κάτι που δείχνει και έναν κορεσμό ο οποίος θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο σταθεροποίησης των τιμών. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής, το έχει προμηθεύσει η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ μόλις το 15% αναλογεί σε καναδέζικα σιτάρια. Το ρεπορτάζ θέλει την Τουρκία να έχει στείλει τουλάχιστον 800.000 τόνους στην ΕΕ, με τα νούμερα να συμφωνούν, αφού μέρος αυτών των σιταριών κάλυψε ευρωπαϊκές εξαγωγές σε χώρες της βόρειας Αφρικής.
Στο μεταξύ, η αγορά βρίσκει νέο λόγο υποχώρησης, αφού συμφωνήθηκε μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας η επιτάχυνση των μεταφορών σιτηρών, κάτι που διευκολύνει την παρουσία περισσότερου μαλακού σίτου στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές μαλακού και σκληρού σίτου, σε περίπτωση νέας υποχώρησης της αξίας συμβολαίων για τα μαλακά σιτάρια στο Παρίσι.