Με συγχαρητήριο μήνυμα προς τους διοικητές της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία για τη συνεισφορά τους στην οικοδόμηση της νίκης της χώρας ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την «Ημέρα της Νίκης» της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μέρα αυτή είναι μέρα γιορτής για να τιμήσουμε «τους παππούδες των πατέρων μας», που «πολέμησαν για την πατρίδα», και έσωσαν τον κόσμο από το ναζισμό. Και σήμερα η τύχη του κόσμου διακυβεύεται εκ νέου είπε ο Πούτιν.

Πούτιν: H Ρωσία αμύνεται κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας»

Η Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του σήμερα αμύνεται κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας». «Θα υπερασπιστούμε τους πολίτες», είπε ο Πούτιν σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτη η όποια ιδεολογία υπεροχής» για τη Μόσχα και κατηγορώντας τις δυτικές ελίτ και τους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης ότι «προκαλούν συγκρούσεις».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι «ο πραγματικός πόλεμος εξαπολύθηκε κατά της πατρίδας μας» κι ότι η Ρωσία «θέλει ένα ειρηνικό μέλλον», αλλά οι δυτικές ελίτ σπέρνουν τους σπόρους «του μίσους και της Ρωσοφοβίας».

«Στόχος τους δεν είναι τίποτε άλλο από το να δουν την πτώση της χώρας μας», πρόσθεσε.

Πούτιν: Τίποτε δεν είναι ισχυρότερο από την αγάπη μας για την πατρίδα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο «εκείνων που εντάχθηκαν στον στρατό με την επιστράτευση, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, την FSB και άλλες δυνάμεις».

«Σας καλωσορίζουμε όλους, καλωσορίζουμε όποιον μάχεται για τη Ρωσία και εκπληρώνει το στρατιωτικό του καθήκον. Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου [του Κόκκινου Στρατού κατά των Ναζί] οι πρόγονοί μας απέδειξαν ότι δεν υπάρχει τίποτε ισχυρότερο από την αγάπη μας για την πατρίδα, τη Ρωσία, το στρατό και τη νίκη», είπε για να ξεκινήσει η ανάκρουση του ύμνου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παρόντες για την ημέρα της Νίκης στο πλευρό του Πούτιν οι ηγέτες των κρατών της Κεντρικής Ασίας

Λίγο νωρίτερα είχε ξεκινήσει στη Μόσχα υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας η παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών υπό το βλέμμα του Πούτιν αλλά και άλλων μελών της ρωσικής πολιτικής ελίτ, κατά τη σημερινή επέτειο που γιορτάζεται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίστοιχες επετειακές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν σε πολλές ρωσικές πόλεις για λόγους ασφαλείας. Στη Μόσχα ο Πούτιν περπάτησε από το Κρεμλίνο ως την Κόκκινη Πλατεία για να παρακολουθήσει την παρέλαση στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικοί κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

Για πρώτη φορά από το 2020 ο Πούτιν κατάφερε να πείσει ορισμένους ξένους ηγέτες να παραστούν στο πλευρό του στην εξέδρα των επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία. Το 2021 μεσούσης της πανδημίας μόνον ο πρόεδρος του Τατζικιστάν προσήλθε, ενώ πέρυσι ο Πούτιν ήταν ο μόνος μεγάλος ηγέτης καθώς οι επικεφαλής των κρατών της Κεντρικής Ασίας πήραν αποστάσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Φέτος έδωσαν όλοι το παρόν, ανάμεσά του ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, ο φίλος του Πούτιν, πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν. Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου η απόφαση που έλαβαν την τελευταία στιγμή να μεταβούν στη Μόσχα «πιθανότατα δείχνει την επιφυλακτικότητα τους να δείξουν άμεση και δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο».

Ακυρώθηκαν οι υπερπτήσεις μαχητικών στην παρέλαση

Οδυνηρές εντυπώσεις για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε η ακύρωση των υπερπτήσεων μαχητικών και βομβαρδιστικών στη διάρκεια της παρέλασης.

Αντί για το υπερθέαμα των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στον ουρανό της Μόσχας οι θεατές αναγκάστηκαν να αρκεστούν στην παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων και τροχοφόρων που μετέφεραν πυραύλους και άρματα μάχης, αλλά και στην ομιλία του Πούτιν.

Πηγή: iefimerida.gr