Από το Φόρουμ των Δελφών ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία και τις γεωστρατηγικές εξελίξεις. Οι εκτιμήσεις του για τα ελληνοτουρκικά με φόντο τις εκλογές στις δύο χώρες.

Τον τίτλο του ως Κασσάνδρα επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί με αφορμή και την παρουσίαση του βιβλίου του «Μεγάλες Απειλές».

Στη συζήτηση που είχε με τον Σωτήρη Νίκα, επικεφαλής του Bloomberg News στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ρουμπινί τόνισε πως η υφήλιος είναι αντιμέτωπη με πολύ διαφορετικά προβλήματα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι έχουν αυξηθεί τα γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά ρίσκα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε, το χρέος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και με την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα καταστεί μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, η οικονομία να συνεχίσει να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς και η απειλή μιας νέας κρίσης χρέους να εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις και η κλιματική αλλαγή

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο κ. Ρουμπινί προειδοποίησε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και αποπαγκοσμιοποίηση.

Επανέλαβε, δε, τη γνωστή του θέση ότι, καθώς η Κίνα αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας ηγεμονίας, το δολάριο θα χάσει τη θέση του ως το παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί ευσεβείς πόθοι αλλά οι κυβερνήσεις κινούνται πολύ αργά και χωρίς τον απαιτούμενο συντονισμό για να καταπολεμήσουν τους κινδύνους.

Ο ίδιος συνέδεσε, επίσης, την κλιματική αλλαγή με την πανδημία του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα προκαλέσει αναπόφευκτα ακόμα πιο επικίνδυνες πανδημίες.

Τέλος, αναγνώρισε ως σημαντικό ρίσκο τη διεύρυνση των ανισοτήτων, υποστηρίζοντας ότι τροφοδοτεί το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στη φιλελεύθερη δημοκρατία και ενισχύει τον λαϊκισμό και τα άκρα.

Τα ελληνοτουρκικά

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών στις δύο χώρες, ο «Dr. Doom» προέβλεψε σοβαρή οικονομική κρίση στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα, αλλά και ότι πιθανά θα χρησιμοποιήσει τα εκατομμύρια προσφύγων για να πιέσει την Ευρώπη για παραχωρήσεις.

Προειδοποίησε, δε, ότι υπάρχει κίνδυνος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθήσει, αν αισθανθεί ότι απειλείται η θέση του, να προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα μετά τις εκλογές, γιατί η χώρα του είναι βουτηγμένη στα χρέη. Ευχήθηκε, ωστόσο, αυτό να μη συμβεί.

Πηγή: news247