Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) παρουσίασε τη γενική προκήρυξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, η οποία περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές σε κομβικά ζητήματα, όπως την παρουσία δύο ξένων στην Α2, κοινοτικούς-ες μέχρι τη Γ’ Εθνική και την Α2 γυναικών, αλλά και τις θυγατρικές ομάδες στο πρότυπο της Ισπανίας.
Πολλές, σημαντικές και ριζικές αλλαγές ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σε ό,τι αφορά στη νέα αγωνιστική περίοδο. Η ΕΟΚ επισημοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου την προκήρυξη της επόμενης σεζόν, η οποία περιλαμβάνει αρκετά νέα πράγματα, αρκετές ιδιαιτερότητες, τις οποίες θα πρέπει να συνηθίσουν οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών.
Από την αύξηση των ξένων στην Α2 Ανδρών και τη δυνατότητα παρουσίας ενός κοινοτικού μέχρι τη Γ’ Εθνική μέχρι την αναδιάρθρωση σε βάθος τριετίας και τις θυγατρικές ομάδες.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στις εθνικές κατηγορίες, όπως καταγράφηκαν στην προκήρυξη της ΕΟΚ:
Στην Α2 Ανδρών έχουν δικαίωμα συμμετοχής δύο (2) ξένοι αθλητές (ανεξαρτήτως διαβατηρίου), με συνολικό χρόνο συμμετοχής τα 650 λεπτά ανά γύρο πρωταθλήματος. Εδώ όμως, είναι απαραίτητη η παρουσίαση στη δωδεκάδα τουλάχιστον δύο (2) αθλητών 23 ετών ή νεότερων (γεννημένοι το 2000 ή αργότερα).
Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει έναν (1) ξένο, τότε δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην χρησιμοποίησή του ούτε υποχρέωση για παρουσία αθλητή κάτω των 23 ετών στη δωδεκάδα. Οι ξένοι θα έχουν επίσης δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδας, δίχως χρονικό περιορισμό.
Κάθε ομάδα της Α2 Ανδρών μπορεί να κάνει μία (1) αλλαγή ξένου στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Μία ομάδα της Α2 Ανδρών μπορεί να αποκτήσει ξένο από ομάδα της Stoiximan Basket League, κι αντιστρόφως.
Στη Β’ και στη Γ’ Εθνική επιτρέπεται η συμμετοχή ενός κοινοτικού (ή με ειδικό καθεστώς, όπως μετανάστες ή προερχόμενου από εμπόλεμη ζώνη). Σε αυτή την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η παρουσία ενός αθλητή κάτω των 21 ετών στη δωδεκάδα.
Στην Α1 Γυναικών έχουν δικαίωμα συμμετοχής τέσσερις (4) ξένες αθλήτριες, με τις τρεις (3) όμως εξ αυτών να δηλώνονται στη δωδεκάδα για κάθε αγώνα.
Στην Α2 Γυναικών έχει δικαίωμα συμμετοχής μία κοινοτική ή αθλήτρια με ειδικό καθεστώς (μετανάστρια ή προερχόμενη από εμπόλεμη ζώνη).
Παράλληλα, η Ομοσπονδία ενημέρωσε για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών, η οποία θα γίνει σε βάθος τριετίας. Στην προκειμένη περίπτωση, η εικόνα έχει ως εξής:
Α2 Ανδρών: 14 ομάδες το 2023/24, 14 ομάδες το 2024/25
Β’ Εθνική: 38 ομάδες σε τρεις ομίλους το 2023/24, 28 ομάδες σε δύο ομίλους το 2024/25
Γ’ Εθνική: 61 ομάδες σε πέντε ομίλους το 2023/24, 56 ομάδες σε τέσσερις ομίλους το 2023/24
Α1 Γυναικών: 12 ομάδες το 2023/24, 12 ομάδες το 2024/25
Α2 Γυναικών: 28 ομάδες σε δύο ομίλους το 2023/24, 24 ομάδες σε δύο ομίλους το 2024/25
Ακόμη μία καινοτομία που εισήγαγε η Ομοσπονδία είναι αυτή των θυγατρικών ομάδων, κάτι που -επί παραδείγματι- υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στην Ισπανία.
Εν προκειμένω λοιπόν, οι ομάδες της Stoiximan Basket League μπορούν να έχουν θυγατρική με παίκτες κάτω των 23 ετών, με δικαίωμα συμμετοχής μέχρι την Α2 Κατηγορία.
Από εκεί και πέρα, το ίδιο δικαίωμα έχουν επίσης όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, με τη θυγατρική τους να έχει τη δυνατότητα παρουσίας έως μια κατηγορία κάτω από αυτές (μέχρι τη Β’ Εθνική για την Α2, μέχρι τη Γ’ Εθνική για τη Β’ Εθνική κ.ο.κ.).