Το πρόγραμμα Γεωργικής και Κτηνοτροφική ς Ανασυγκρότησης παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα 102 σελίδων το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει καινοτόμες προτάσεις που αφορούν στη ζωική και φυτική παραγωγή και προτάσεις για την κατα- σκευή σύγχρονων υποδομών που θα αντιμετωπίζουν το υδατικό πρόβλημα και θα διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.

Κατά την παρουσίασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι το βασικό στην διαμόρφωση του σχεδίου ήταν πρωτίστως η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στη Θεσσαλία ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Πρέπει να ξέρουμε που είμαστε, που θέλουμε να πάμε και κυρίως με ποια εργαλεία» είπε ο κ. Κουρέτας ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της διαβούλευσης μέσω της οποίας θα προκύψουν προτάσεις από τους ανθρώπους της παραγωγής οι οποίες και θα συμπεριληφθούν.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Επιδίωξη σε όλους τους βασικούς άξονες του προγράμματος, είναι να παραμείνει η Θεσσαλία ο «Πνεύμονας» της παραγωγής της χώρας, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην εγκαταλείψουν την περιοχή τους. Προτείνονται έργα και παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του στόχου και που θα θωρακίσουν παράλληλα την Θεσσαλία από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς θα εξακολουθούμε να βιώνουμε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Προκρίνεται μεταξύ άλλων, η ανάγκη για στροφή σε ένα σύστημα πολυκαλλιέργειας με υψηλή αξία, συμμόρφωση με την ΚΑΠ και άλλες εδαφικές πολιτικές της Ε.Ε, μείωση της εξάρτησης από τις επιδοτήσεις, ανακάλυψη αγορών από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς. Στα νέα βήματα που ανοίγονται η περιφέρεια Θεσσαλίας θα παρέχει όλα τα σημαντικά εργαλεία στήριξης των παραγωγών. Στόχος να φτάσει η αξία της παραγωγής τα 2 δις. ευρώ μέχρι το 2030.

Βασικά πεδία παρέμβασης

-Η αντιπλημμυρική πρ στασία,

– Το υδατικό πρόβλημα και η διαχείριση των υδάτινων πόρων,

– Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής.

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικό σχέδιο δράσεων για την στήριξη της Κτηνοτροφίας και την αύξηση της ζωικής παραγωγής. Στόχος να φτάσει η αξία της τα 500 € εκατ. μέχρι το 2030. Προτείνονται επίσης ειδικές παρεμβάσεις για την χοιροτροφία και την μελισσοκομία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σημαντικό άξονα του προγράμματος αποτελεί η Προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι η Θεσσαλία είναι δεύτερη μετά το Αιγαίο σε κίνδυνο ερημοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων να γίνει Χρήση του Κανονισμού 2078 για επιδότηση μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης και η κ. Ευαγγελία Λιακούλη , ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος , ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Κακαβάς. Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, της αυτοδιοίκησης καθώς και αγρότες.