Σε απόγνωση οι παραγωγοί στον κάμπο για χαμηλές σοδειές σε βαμβάκι, καλαμπόκι λόγω καύσωνα (video)

Πέφτουν τα καρύδια στα βαμβάκια, δεν έχουν κιλά τα καλαμπόκια-προβλέπεται δύσκολος οικονομικά χειμώνας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί στη Θεσσαλία καθώς βλέπουν ότι πέρα από τις χαμηλές τιμές, λίγο πριν το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων έχουν να αντιμετωπίσουν και μια πτώση καρυδιών που σημαίνει μείωση της παραγωγής κατά 30 έως και 50%, την οποία αδυνατούν ακόμη να εξηγήσουν επακριβώς οι γεωπόνοι. Όπως ανέφερε στην εκπομπή “Θεσσαλών Γη” ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ και βαμβακοπαραγωγός ίδιος στον Παλαμά, Κώστας Τζέλλας, χωράφια που έβγαζαν 400 και 450 κιλά το στρέμμα είναι ζήτημα αν θα φτάσουν τα 250 κιλά φέτος.

Η εξήγηση που δίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ότι είτε πρόκειται για μήκυτα, είτε οφείλεται στις επανασπορές και τον παρατεταμένο καύσωνα.

Ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος μιλώντας στην ίδια εκπομπή σημείωσε πως η πιθανότερη αιτία είναι ότι με τις επανασπορές οψίμησαν οι καλλιέργειες και στη συνέχεια ήρθε ο παρατεταμένος καύσωνας τριών σχεδόν μηνών με αποτέλεσμα τα φυτά να επιταχύνουν τον κύκλο τους και έτσι πλέον να είναι ελλιποβαρή κατά 30% τουλάχιστον, είτε ρίχνοντας καρύδια, είτε με λιγότερη ίνα σε αυτά.

Υπολογίζεται ότι η απώλεια παραγωγής σε βαμβακοχώραφα στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα είναι τουλάχιστον 30%, ενώ σε κάποια χωράφια που είχαν προβλήματα και από τις πλημμύρες και δεν κατάφεραν οι παραγωγοί να τα συνεφέρουν, ίσως φέτος να μην μπει καν βαμβακοσυλλεκτική μηχανή.

Την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ζημιά εμφανίζουν και τα καλαμπόκια , σημειώνει ο Κώστας Τζέλλας καθώς λόγω του καύσωνα και της λειψυδρίας χωράφια που έβγαζαν 1500 κιλά το στρέμμα θα πέσουν κάτω από τα 1000, ενώ σε ορισμένα που γίνεται αυτές τις μέρες ο αλωνισμός εμφανίζονται στρεμματικές αποδόσεις των 600 και 700 κιλών.

Με τις σοδειές στις δύο βασικές εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι) πολύ χαμηλές και τις τιμές σε επίπεδα απαγορευτικά και κάτω τους κόστους παραγωγής , όπως τα 50 μέχρι 52 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι και τα 20 με 21 στο καλαμπόκι, η κατάσταση γίνεται δραματική για τα οικονομικά των παραγωγών στον κάμπο, που βλέπουν ότι θα έχουν έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά τους