Έπειτα από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που έκοψαν σχεδόν 100 ευρώ ο τόνος στην τιμή σκληρού σίτου, η Φότζια επιστρέφει στα θετικά, ανακτώντας κάποιο από το χαμένο έδαφος, γράφοντας κέρδη 12,5 ευρώ ο τόνος στις δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες, σε μια εξέλιξη που παρέσυρε ανοδικά και την ελληνική αγορά, με τα FOB να διαμορφώνουν τα 435 ευρώ έπειτα από τα χαμηλά των 420 ευρώ

Σιτάρι: Ανακάμπτει η Φότζια στα 495 ευρώ ο τόνος, σε άνοδο την εγχώρια αγορά

Το σήμα ανόδου στην αγορά σκληρού σίτου έπεσε την περασμένη εβδομάδα, με τα δεδομένα να ανατρέπονται τόσο από την πτωτική αναθεώρηση της παραγωγής στον Καναδά, όσο και από το γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές σιτηρών εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια, ακόμα οι ισορροπίες στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σκληρού, δεν υπαγορεύουν επιστροφή στα υψηλά των 50 λεπτών που πλήρωνε η αγορά στο ξεκίνημα του ελληνικού αλωνισμού τον περασμένο Ιούνιο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τιμή μπορεί να διεκδικήσει ξανά τα επίπεδα αυτά, αφού παρά τη μειωμένη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων σοδειά του Καναδά, η χώρα εξακολουθεί να αναμένει υπερδιπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με πέρυσι, ενώ και οι Καναδοί μεσίτες ακολουθούν επιθετική εμπορική πολιτική, ειδικά στην γαλλική αγορά.

Στη Φότζια, οι τιµές στη νέα λίστα ενισχύθηκαν κατά 12,5 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 490-495 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 480-483 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία έχουν σταθεροποιηθεί οι τιµές στα επίπεδα των 440 ευρώ ο τόνος.

Λιγότερο υποσχόμενος Καναδάς

Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων φαίνεται ότι θα είναι η σοδειά του Καναδά, με την στατιστική υπηρεσία της χώρας αλλά και το υπουργείο γεωργίας να ρίχνουν τις προσδοκίες για τις αποδόσεις στα 200 κιλά το στρέμμα (30 bushels/acre) επικαλούμενες τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τη σοδειά του Καναδά στους 6,5 εκατ. τόνους για το 2022, ενώ πλέον το επικρατέστερο σενάριο θέλει μια σοδειά της τάξης των 6,1 εκατ. τόνων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το «αισιόδοξο» σενάριο που θέλει τη μείωση της παραγωγής κατά 400.000 τόνους έναντι των προσδοκιών, με συντηρητικούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο το τελικό τονάζ να βρεθεί κάτω από τους 5,8 εκατ. τόνους. Ήδη τα FOB του Καναδά κάλυψαν το 40% περίπου των απωλειών που έγραψε η τιμή τους τελευταίους 2 με 3 μήνες και πλέον διαπραγματεύονται στα 411 ευρώ ο τόνος.

agronews.gr