Το προσχέδιο συμφωνίας για την επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο, που θα εξετάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προβλέπει την ενεργοποίηση του πλαφόν όταν οι τιμές στα συμβόλαια μηνός στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility (TTF) ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες, όπως ανέφερε στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Η τιμή αυτή, την οποία έχει προτείνει η Τσεχία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ είναι πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόταση για πλαφόν 275 ευρώ/MWh που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι το προτεινόμενο όριο θα λειτουργήσει ομαλά στην αγορά.

Οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς τους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εγκρίνουν ένα ανώτατο όριο τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί ένα μέτρο που οι χώρες συζητούν επί μήνες και έχουν πραγματοποιήσει δύο έκτακτες συνεδριάσεις για το θέμα.

«Αγγίζουμε πλέον τη συμφωνία», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον. «Φυσικά, απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλους», πρόσθεσε προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Περίπου 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Πολωνίας και της Ελλάδας, πιέζουν για πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/MWh ως ανάχωμα στην έκρηξη των τιμών του αερίου που έχει οδηγήσει στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών και τον πληθωρισμό, αφότου η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι το πλαφόν θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία αερίου εκτός ΕΕ. Το μπλοκ αυτό ζητάει αυστηρότερους κανονισμούς, όπως αυτόματη αναστολή του πλαφόν σε περίπτωση που πυροδοτήσει αρνητικές συνέπειες.

Καθώς οι θέσεις ορισμένων χωρών είναι ακόμη ασαφείς, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία με τις ψήφους τους.

Η έγκριση ή μη του πλαφόν θα καθορίσει την τύχη και άλλων ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ, όπως η ταχύτερη αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κοινής αγοράς αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας θα προσπαθήσουν επίσης να εγκρίνουν νέο νόμο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη. Έγγραφα που είδε το Reuters δείχνουν ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τους προτεινόμενους κανόνες για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: Reuters