Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh (238 ευρώ ανά MWh) διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών για τον μήνα Νοέμβριο και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για επιδότηση στα επίπεδα τον 24 λεπτά του ευρώ τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η κλίμακα αφορά μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός, καλύπτει το 90% των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για τη 2η κλίμακα κατανάλωσης (501-1000 KWh) η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 18,8 λεπτά ανά KWh.

Για την 3η κλίμακα, δηλαδή για καταναλώσεις πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, η ενίσχυση θα είναι 9,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, καταναλώσεις που αγγίζουν την 3η κλίμακα έχει μόλις το 2% των νοικοκυριών στη χώρα.

Σκρέκας: Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Νοεμβρίου στο ρεύμα

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος, η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευθεί, μέσω των επιδοτήσεων στοχεύει και τον Νοέμβριο στη συγκράτηση του τελικού κόστους για τα νοικοκυριά γύρω στο εύρος των 15-17 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Τα χαμηλά τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Νοέμβριο (30% έως και 38% κάτω από αυτά του Οκτωβρίου) περιορίζουν αντίστοιχα και το συνολικό κόστος για επιδοτήσεις για τη συγκράτηση των τιμολογίων σε αυτά τα επίπεδα.

Το συνολικό κονδύλι για τις επιδοτήσεις ρεύματος του Νοεμβρίου αναμένεται να περιοριστεί κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. τον Οκτώβριο και 1,9 δισ. τον Σεπτέμβριο, ποσό που μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το ΥΠΕΝ μάλιστα σε μια προσπάθεια να περιορίσει κατά το δυνατόν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, με απόφαση του κ. Σκρέκα προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στην ανακατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το 74,9% στο 77,3%. Τα έσοδα του Ταμείου από τη χονδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, έφτασαν μέχρι στιγμής τα 2,2 δισ. ευρώ. Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, σύμφωνα εξάλλου με τα όσα ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών και στην αγορά της προμήθειας από τις αρχές του έτους έως τον Νοέμβριο.