Ερωτήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους τέθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα:


Σωλήνες στα Εργατικά

Για ύδρευση από σωλήνες αμιάντου στα Εργατικά του Αγίου Φανουρίου αναφέρθηκε με ερώτησή του ο Σύμβουλος Ιωαν. Παπανικολάου. Επί του θέματος ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι ήδη ενταγμένο σε εργολαβία και μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουν οι εργασίες αντικατάστασης. «Ο αμίαντος είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος εισπνεόμενος, όχι πόσιμος. Έχουν γίνει μελέτες όσον αφορά τις περιεκτικότητες αμιάντου σε νερό ύδρευσης. Έχουν καταλήξει και στη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ότι το πόσιμο νερό δεν περιέχει μεγαλύτερο αριθμό ινών αμιάντου απ’ ότι υπάρχει έξω» είπε ο κ. Τσιάκος και πρόσθεσε: «το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που θα κάνουν εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα, καθώς θα πρέπει να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα».

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
υγειονομικού ενδιαφέροντος

Σε ερώτηση του, ο Κων. Αρχοντής αναφέρθηκε στην ελάφρυνση των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι τον περασμένο Νοέμβριο επιδόθηκε στους ιδιοκτήτες απόφαση της δημοτικής αρχής σύμφωνα με την οποία όλοι ανεξαιρέτως υποχρεούνται να αναθέσουν σε ιδιώτη μηχανικό τη σύνταξη νέου τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει την κάτοψη του καταστήματος και του αποτυπωμένου περιβάλλοντα χώρου.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε η Αντιδήμαρχος Όλγα Μακρή. Ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια διενεργήθηκαν έλεγχοι από μηχανισμούς, ένας εκ των οποίων είναι η Δημοτική Αστυνομία. «Διαπιστώθηκε ότι στα περισσότερα καταστήματα είχαν τοπογραφικά σκαριφήματα και δεν υπήρχαν τοπογραφικά διαγράμματα όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Μετά τις εκλογές καλέσαμε το Δ.Σ της Ένωσης των καταστηματαρχών. Σε νέα ημερομηνία που συναντηθήκαμε ξανά μας είπαν ότι καλώς θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου τα καταστήματα ως προς τα τοπογραφικά, διότι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην πάροδο των ετών αφού καταστήματα αναπτύχθηκαν περισσότερο απ’ ότι προβλέπεται από τον κανονισμό. Θα μπούμε σε μια νέα βάση προς όφελος των δημοτών και υπάρχει μια σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Μακρή.
Επίσης μίλησε ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Αντωνίου, λέγοντας ότι στην αρχή της προηγούμενη θητείας της Δημοτικής Αρχής είχαν μειωθεί τα δημοτικά τέλη και για τα καταστήματα. Οι οφειλές από το τέλος παρεπιδημούντων και τους κοινόχρηστους χώρους φτάνουν τις 950.000 ευρώ. «Ήδη έχουμε δείξει ανεκτικότητα» είπε. Συμπληρωματικά ο κ. Τσιάκος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή στάθηκε στο πλευρό των καταστηματαρχών με τον «Ιανό» και τον Covid.

Μέσα ατομικής προστασίας
Για καθυστέρηση με την οποία λαμβάνουν μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) εργαζόμενοι του Δήμου μίλησε ο Σύμβουλος Θανάσης Μακροστέργιος ζητώντας παράλληλα ενέργειες για να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου των οποίων η εργασία συνεχίζεται με απόφαση δικαστηρίου λόγω ασφαλιστικών μέτρων.
Ο Αντιδήμαρχος Σωτ. Αντωνίου ανέφερε ότι τα ΜΑΠ για το 2023 έχουν δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους με σχετική καθυστέρηση, διότι μέσα στη χρονιά υπάρχουν διάφορες προσλήψεις (8μηνα, 2μηνα κλπ). Για το γάλα του 2023 και 2024 σημείωσε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση που οφείλεται στις υπηρεσίες γιατί δεν συντονίζονται γρήγορα. Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτή η περιόδους οικονομικά είναι δύσκολη. Ο κόσμος, συνέχισε, αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεν πληρώνει και τα έσοδα είναι περιορισμένα. Οι υποχρεώσεις για τη μισθοδοσία είναι κοντά στο 1 εκ ευρώ, όταν τα έσοδα από την ΚΑΠ περίπου 580.000 ευρώ. Για τα 8μηνα που κέρδισαν την παράταση της σύμβασης δικαστικά, ο κ. Τσιάκος συμπληρωματικά ανέφερε ότι υπήρχε χαρτί του Δ/ντη των οικονομικών ότι αδυνατούσε να τους πληρώσει, με βάση τα οικονομικά του Δήμου τότε. «Κάναμε προσπάθεια πήραμε πρόσθετη χρηματοδότηση και τέλος του χρόνου πληρώθηκαν και εξοφλήθηκαν» είπε και πρόσθεσε: «αυτή τη στιγμή η κατάσταση του Δήμου είναι πολύ δύσκολη. Ο δήμος βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι μειωμένα κατά 80%. θα προσπαθήσουμε να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι».

Κολυμβητήριο
Για τις οργανικές θέσεις, τον κανονισμό υγιεινής και τη αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου ρώτησε η Δημοτική Σύμβουλος Πηνελόπη Μπούτα.
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ευθυμίου, είπε ότι υπάρχουν δύο οργανικές θέσεις συντηρητών πισίνας που παραμένον κενές λόγω συνταξιοδότησης. «Προσπαθήσαμε μέσω κινητικότητας να καλυφθούν αλλά δεν κατέστη εφικτό. Ζητάμε μόνιμο προσωπικό κάθε χρόνο. Έχει εκπαιδευτεί συγκεκριμένο άτομο που εκτελεί χρέη συντηρητή και το κολυμβητήριο λειτουργεί κανονικά» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει κανονισμός για τα μέτρα υγιεινής που είναι εν γνώσει των συλλόγων και τηρούνται σχολαστικά».