Στα 500.000 ευρώ οδεύει το «ταβάνι» των αποζημιώσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις

* Μέριμνα για τις πληγείσες εταιρείες με συμφωνητικά συνεργασίας θα ζητήσει το Επιμελητήριο * Προωθείται μέτρο μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Την πρόθεσή να ζητήσει διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με πληγείσες από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στα χέρια τους συμφωνητικά συνεργασίας (συμβάσεις έργου) και όχι μισθωτήρια της κλασικής μορφής του taxis, εξέφρασε σήμερα το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Το ζήτημα έθεσε υπόψη του Σώματος το μέλος του Δ.Σ κ. Γιώργος Κατσίκης. Παράλληλα με αφορμή το ζήτημα που έθεσε ως προς το προβλεπόμενο «ταβάνι» αποζημιώσεων για τις πληγείσες επιχείρησες συνολικότερα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Ζυγογιάννης ενημέρωσε πως αυτό διαμορφώνεται στα 120.000 ευρώ, όπως είχε οριστεί μετά τον «Ιανό». Διευκρίνισε όμως ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το αρμόδιο υπουργείο, το όριο θα αλλάξει και θα διαμορφωθεί στα 500.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των ενημερωτικών παρεμβάσεων που έγιναν στη συζήτηση από τους κ. Κώστα Λαμπρόπουλο και Πέτρο Παπαδάκο, ο κ. Κατσίκης ζήτησε το Επιμελητήριο Καρδίτσας να εμείνει στην αρχική του απόφαση για αποζημίωση στο 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς όπως την είχε υποβάλει το ΕΒΕ μέσω υπομνήματος στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στο Ν. Καρδίτσας μετά τις πλημμύρες του «Ντάνιελ». Αποφασίστηκε να συνταχθεί σχετικό υπόμνημα από τον κ. Κατσίκη και να τεθεί προς έγκριση από το Σώμα.

Συμφωνητικά συνεργασίας
Όπως εξήγησε στον «Νέο Αγώνα» ο κ. Κατσίκης για το θέμα των συμφωνητικών συνεργασίας, οι επιτροπές ζητούν την προσκόμιση του κλασικού μισθωτηρίου ώστε να προχωρήσει ο φάκελος των αποζημιώσεων. Υπάρχουν όμως επιχειρήσεις – εταιρείες που έχουν συνάψει επαγγελματικό συμφωνητικό συνεργασίας, με το οποίο εκμισθώνουν χώρο (για να αποθηκεύσουν πχ ζωοτροφές, λιπάσματα, σιτηρά, ξυλεία κλπ) για ορισμένο χρονικό διάστημα και η πληρωμή γίνεται με την έκδοση τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.
Τα συγκεκριμένα συμφωνητικά συντάσσονται βάση Νόμου (Κατάσταση συμφωνητικό παρ. 16 αρ. 8 Ν1882/90) το οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στα δικαιολογητικά που ζητά η πολιτεία για τη σύνταξη του φακέλου των αποζημιώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πληγέντες επαγγελματίες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Παράλληλα όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Οικονομικός Επόπτης κ. Κώστας Λαμπρόπουλος, έχει κατατεθεί πρόταση προς το υπουργείο για την θέσπιση ενός μέτρου στη μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Το μέτρο όπως είπε, θα υιοθετηθεί και απομένει να δούμε τη μορφή, τα κριτήρια κλπ.

Επιτροπές
Τέλος τέθηκε και το θέμα που ανέδειξε ο «Νέος Αγών» για το γεγονός ότι χωρίς καμία ενημέρωση προς το κοινό και ειδικά προς τους πλημμυροπαθείς αποχώρησε τις τελευταίες ημέρες από το κτίριο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος στην Καρδίτσα το Γραφείο Ενημέρωσης πλημμυροπαθών, το οποίο ήταν στελεχωμένο με υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ). Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, η ΓΔΑΕΦΚ ξαναέστειλε άτομα στο Κέντρο Βάμβακος και από αύριο πιάνουν δουλειά.